Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hattrick za nároďák, s West Hamem o Ligu mistrů. Souček nemá konkurenci

Hattrick za nároďák, s West Hamem o Ligu mistrů. Souček nemá konkurenci
Tomáš Souček v kvalifikačním zápase na MS, v němž hattrickem přispěl k vítězství Česka nad Estonskem 6:2 | zdroj: Profimedia

V úterý ovládl anketu Fotbalista roku a hned o den později ukázal, proč je v tuzemsku nejlepší. Tomáš Souček byl hlavní hvězdou kvalifikačního zápasu národního týmu proti Estonsku (6:2), připsal si hattrick a navázal na výtečnou klubovou formu.

Šestadvacet branek, žádná ze značky pokutového kopu. Taková je bilance středopolaře West Hamu od začátku minulé sezony. Tolik jich nedal ani Alexandre Lacazette z Arsenalu, což je hrotový útočník. Souček nastupuje v záloze na defenzivnější pozici, to je mu ale evidentně úplně jedno.

„Taková čísla jsou na hráče na jeho pozici naprosto neuvěřitelná,” rozplýval se anglický novinář Zach Lowy. Na slávistického odchovance pršela chvála ze všech stran. K hattricku mu gratuloval i spoluhráč z West Hamu Declan Rice. Právě on má na Součkových úspěších v dresu londýnského klubu nezanedbatelnou zásluhu.

Nastupují společně na pozici šestky a výtečně se doplňují. Rice je kreativnější, lepší driblér, který precizněji brání na malém prostoru. Český fotbalista naopak obsáhne obrovskou plochu, vyhraje neskutečné množství vzdušných soubojů - a je nebezpečnou hrozbou pro soupeřovy obránce při jakékoliv standardní situaci.

„Byl to složitý rok. Celosvětová pandemie, první stěhování do zahraničí, odloučení od blízkých… proto si tohohle vítězství vážím o něco víc,” uvedl teď už dvojnásobný šampion na tiskové konferenci po zveřejnění výsledků.

Aklimatizační rok přitom zvládl lépe, než kdokoliv čekal - s West Hamem, kde patří mezi největší hvězdy, bojuje o Ligu mistrů, mluví se o zájmu velkoklubů. A zhostil se i role skauta - vedení doporučil bývalého spoluhráče Vladimíra Coufala, který teď předvádí skvělé výkony na pravém beku.

Fanoušky navíc oslovuje skromnou a přátelskou povahou bez hvězdných manýr. Málokdo dělá v současnosti českému sportu v zahraničí lepší reklamu. A to je pořád ještě na úplném začátku. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma