Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Horst Siegl: Atmosféra na EURO je skvělá!

Horst Siegl: Atmosféra na EURO je skvělá!
zdroj: tisková zpráva

Minulý týden jsem cestoval do Polska, abych se před úvodním utkáním našeho týmu s Ruskem setkal s českými fanoušky v místě konání, polské Vratislavi. Již při cestě na místo jsme potkávali ohromné množství aut plných fanoušků a tak jsem měl dost času rozebírat své pocity. Těmi bylo očekávání, euforie z postupu a velké natěšení na začátek tohoto turnaje. A věděl jsem, že podobné emoce jsou i v duších našich fans.

Tak Polsko, tady jsem a ukaž mi svoji, nejen  fotbalovou tvář!

Besedu s českými příznivci jsem si opravdu užil. Spousta zajimavých názorů a pohledů, do toho nějaký ten výkřik z povzdálí v jazyce ruském. První den vrcholil cestou na stadion. A že je to, panečku, stadion! Krásná stavba, atmosféra byla pulzující už venku, před arénou.

Bohužel, utkání nám nevyšlo tak, jak bychom si přáli a proto se ke konci objevovali první negativní emoce. Při pokřikování "Baroš ven!" jsem si všimnul blízko mně sedící polovičku našeho útočníka, které smutkem ztékaly slzy po tváři. Tento dojem byl natolik smutný i pro mně, že jsem musel vyhledat něco pozitivního, abych se opět dostal na vlnu oslav této hry, která zachvátila našeho severního souseda.

 Tím pozitivním byla skvělá atmosféra na stadioně, stejně tak i vstřícní a milí Poláci, kteří evidentně chtěli, abysme i za ně sebrali Rusku body. Před utkáním s Řeckem, které pro nás bylo klíčovým, jsem měl možnost navštívit český dům, potkat se se spoustou zajímavých osobností, svými bývalými spoluhráči, hokejisty, herci,...

Vše je pro nás zorganizované moc pěkně, stejně jako pro všechny naše fandy a myslím si, že i z asociace jde vidět velká snaha oplatit našim nejvěrnějším spolubojovníkům jejich snahu. A to je jen dobře, protože musíme být všichni na jedné lodi!

Druhé utkání, tentokrát proti Mistrům Evropy z roku 2004, je pro nás zlomové. Jdu na stadion a v mé hlavě se usazuje zvědavost a netrpělivost. Snad vše zvládneme. Před arenou jsem se potkal s povědomým obličejem, jehož tělo pod ním mělo na sobě český fotbalový dres. Jen ten účes mně nějak nic  neříkal... Kdo je to? A ejhle, Tomáš Ujfaluši s krátkými vlasy. Jakožto abasador Unibetu bych si nikdy nevsadil na to, že jej potkám s tímto účesem J. Prohodili jsme pár slov a tradá na špíl.

Arena byla opět v českém duchu, akorát jsem nepochopil, proč jsou na protější straně volná místa v sektoru V.I.P.? Pro koho a kdo je držel? Proč tam nejsou fanoušci, nebo alespoň ti, pro něž tato místa byla určena? Pokud je to sekce pro české fanoušky, je mně z toho trochu smutno.

Ve spoustě zemí by se tato věc nikdy nestala, i kdyby šlo o utkání, v němž už o nic nepůjde. No, nic, pojďme na Řeka! Z rozhovorů s našimi hráči jsem cítil, že jsou skvěle připraveni a motivováni. Odhodlání z nich sálalo opravdu silné. Jóóó!  Anóóó! To je double direct jako z filmu s Van Dammem! Panečku, 6. Minuta a my vedeme 2:0! Tohle je odpověď a boj za svoji zem, svůj národ, své fandy! Kluci, za tento výkon díky, palec nahoru a těším se na sobotu (a určitě nejen já).

Husí kůže se na mně objevuje ještě pár hodin po utkání a já jsem naprosto rád, že jsem Čech.  Teď se postavíme Polsku, které musí vyhrát, stůj co stůj. Pojďme společně snít ten sen a v sobotu buďme jako jeden tým - fanoušci, hráči, vedení. Aby ta naše malinkatá země opět mohla být známá díky sportu, když už se to politikům nedaří.

- Horst Siegl

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma