Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Imitoval opici. Český hokejista se kaje za rasistické gesto

Imitoval opici. Český hokejista se kaje za rasistické gesto
Kryštof Hrabík (číslo 20), útočník farmářského týmu San Jose Barracuda. | zdroj: Profimedia

Český hokejista Kryštof Hrabík se omluvil za rasistické gesto, za které dostal v nižší zámořské soutěži AHL zákaz startu na 30 zápasů. Dvaadvacetiletý kladenský odchovanec na twitteru oznámil, že trest přijímá a nebude se proti němu odvolávat.

Hrabík minulý týden v utkání farmářského týmu San Jose Barracuda proti Tucson Roadrunners vůči útočníkovi tmavé pleti Boku Imamovi svými pohyby napodoboval opici. 

„Stydím se za dnešní události a stydím se za činy, které vedly k mému suspendování. Chci, aby všichni věděli, že mě velmi mrzí, co se stalo. Za své činy přebírám plnou odpovědnost,“ napsal Hrabík. „To gesto jsem ale udělal v zápalu boje a nemyslel jsem tím nic rasistického. Až teď ale ve své omezenosti vidím, jak může být vyloženo. Udělám všechno, abych to odčinil.“

Montrealský rodák Imama, jehož rodiče přišli do Kanady z Konga, si gestikulace v utkání nevšiml. Na Hrabíkovo chování v zápase ale upozornila střídačka Tucsonu a videozáznam ho potvrdil.

Vedení San Jose Barracuda poté Hrabíka suspendovalo a AHL vynesla trest, který vyprší až počátkem dubna. Podle prohlášení ligy může český útočník po 12. březnu požádat o jeho snížení. Před tím musí absolvovat školení o rasismu a inkluzi.

Hrabík působí v zámoří od roku 2018. V extralize hrál tento účastník juniorských světových šampionátů v letech 2018 a 2019 za liberecké bílé tygry.

Zdroje:
ČTK, Twitter

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma