Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Italové slavili titul v ulicích, Bonucci si dal colu s heinekenem

Italové slavili titul v ulicích, Bonucci si dal colu s heinekenem
Italové slavili v ulicích fotbalový triumf | zdroj: Profimedia

Radostné šílenství v italských ulicích vypuklo v noci poté, co Itálie podruhé v historii a poprvé od roku 1968 vyhrála mistrovství Evropy ve fotbale. Italský fotbalista Leonardo Bonucci titul oslavil pořádnými doušky coca coly a heinekenu.

Autor vyrovnávací branky s Anglií na 1:1 a úspěšný exekutor jedné z penalt v rozstřelu, po němž „squadra azzura“ zvítězila 3:2, narážel během oslav na chování Cristiana Ronalda a Paula Pogby, kteří v průběhu turnaje lahve s nápoji oficiálních sponzorů odklízeli ze stolů. Na závazky hráčů k hlavním partnerům šampionátu pak musela upozornit UEFA.

„Já teď nicméně vypiju cokoliv,“ žertoval Bonucci při příchodu na tiskovou konferenci po finále, v němž pomohl Italům k prvnímu titulu evropských šampionů po 53 letech. „Byli jsme výjimeční v tom, že jsme věřili od prvního dne, co jsme se sešli. Nikdy nás neomrzelo být v jednom týmu společně.“

Už během oslav na stadionu Bonucci křičel do kamery „Fotbal se vrací do Říma (to Rome),“ čímž narážel na píseň anglických fanoušků, kteří v minulých dnech věřili, že se „Fotbal vrací domů (home)“. „Slyšeli jsme to už od středečního večera. Je mi líto, ale trofej poletí pěkně do Itálie. Je to pro všechny naše fanoušky, kteří nám věřili,“ prohlásil Bonucci.

Čtyřiatřicetiletý fotbalista patřil s kapitánem Giorgiem Chiellinim k důležitým členům obranných řad a ve finále s Anglií se blýskl i v 67. minutě, kdy při dorážce z bezprostřední blízkosti vyrovnal na 1:1. Následně šel jako třetí v pořadí na penaltový rozstřel a byť brankář Jordan Pickford směr jeho rány vystihl, vyrazit ji už nestačil. Díky svému příspěvku Bonucci vyhrál ocenění pro hráče zápasu a vedle popíjení nápojů hlavních sponzorů si pak i s trenérem Robertem Mancinim udělal na tiskové konferenci selfie.

„Je to historický úspěch. Sen se stal skutečností. Navzájem jsme si dodávali sebevědomí a byli skutečným týmem. Viděl jsem, jak rovněž spousta lidí před ceremoniálem odešla. Mysleli si, že jim trofej tady zůstane, ale Itálie zase jednou udělovala lekci. Neprohráli jsme už 34 zápasů. Věděli jsme, že když uděláme, co bude v našich silách, přivezeme trofej domů,“ dodal obránce Juventusu.

Italové od Milána po Palermo slavili fotbalový triumf v ulicích i fontánách

Radostné šílenství v italských ulicích vypuklo v noci poté, co brankář Gianluigi Donnarumma v londýnském Wembley chytil rozhodující penaltu a vyhrála mistrovství Evropy ve fotbale. Od Milána po Palermo zněly ulicemi šťastné výkřiky Forza Italia, klaksony aut i salvy dělbuchů a ohňostrojů.

V Římě se fanoušci v modrých dresech a s národními vlajkami radostí koupali i ve fontáně di Trevi a tisíce dalších s vlajkami slavily italský triumf v ulicích celé metropole.

Radostné šílenství ovládlo Milán, kde šťastní fanoušci  v euforii zastavili dvě tramvaje, na jejichž střechách mávali vlajkami. Další fanoušci zcela zaplnili milánské historické náměstí Piazza del Duomo a další jezdili po městě na skútrech, rovněž s italskými vlajkami.

V Benátkách pluli radující se fanoušci s italskými vlajkami po kanálech historického města na laguně.

Italský tisk oslavuje vítězství na ME a návrat fotbalové reprezentace na výsluní

 „Jsme šampioni“, „Evropa jsme my“ či „Evropa je naše“. První stránky italských deníků dnes slaví vítězství fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy. Pro italský fotbal je to návrat na výsluní poté, co se squadra azzurra nekvalifikovala na mistrovství světa v Rusku v roce 2018. Za úspěchem podle všech komentátorů stojí trenér Roberto Mancini a jeho pravá ruka Gianluca Vialli. Za nejlepšího hráče londýnského finále noviny označily brankáře Gianluigiho Donnarummu, Itálie ale podle nich uspěla díky souhře celého mužstva.

profimedia-0621046095 Itálie slaví titul evropského fotbalového šampiona | zdroj: Profimedia

Podle Gazzetty dello Sport, největšího italského sportovního deníku, nedělní úspěch smazal hanbu neúspěšné kvalifikace na mistrovství světa v Rusku. „Je to vítězství celého mužstva, je to vítězství (trenéra Roberta) Manciniho, který dokázal vytvořit podmínky a dovést tým tam, kam nikdo nemyslel, že bude možné dojít v tak krátkém čase. Před dvěma roky jsme se dívali, jak Francie vyhrála mistrovství světa. Dnes se dívají (francouzští hráči) Mbappé a Pogba, jak zvedáme pohár:. Jsme evropští šampioni,“ píše deník.

Podle ekonomického deníku Il Sole 24 Ore Mancini uspěl, protože postupoval jinak než jeho předchůdci. „Nemyslel hned na výsledky, ale na tvorbu hry, na zábavu a na soudržnost mužstva,“ uvedl deník a připomněl, že Manciniho přístup zpočátku překvapil řadu fotbalových odborníků i fanoušků.

Finále v Londýně pro Italy nezačalo příznivě. Anglie skórovala krátce v úvodu zápasu a squadra azzurra se dlouho nedokázala prosadit. „Některé noci zkrátka začnou špatným krokem, a pak je těžké to napravit. A tak to bylo i s tímto finále, ve kterém byli azzurri po dvou minutách v nevýhodě, a s krutým bučením anglických fanoušků,“ píše deník La Repubblica. Italská reprezentace je však podle listu „jako nesmrtelná kočka, která dokáže uskočit před kamionem, který se na ni řítí“.

Nejvíce oslavovaným hráčem finále je brankář Gianluigi Donnarumma, který je podle deníku Corriere della Sera horkým kandidátem na Zlatý míč. „Vedle Donnarummy se ale vyznamenali také (obránce Leonardo) Bonucci a (obránce Giorgio) Chiellini. Největší překvapením byl (křídelník Federico) Chiesa, Jorginho potvrdil pověst naprosto vynikajícího záložníka. Itálie si ale podmanila Evropu celým svým mužstvem. A to na hřišti i na lavičce,“ píše Gazzetta dello Sport.

Podle Corriere della Sera je vítězství na Euru povzbuzením pro celou Itálii, která se pomalu vzpamatovává z epidemie covidu-19. „Je to vítězství, které chybělo generaci fotbalistů na hřišti i na lavičce. Ale je to také znamení obrody, na které jsme čekali po nejtěžším období našich životů. A těžko říct, kdo toto vítězství potřeboval více, zda my, nebo fotbalová reprezentace,“ napsal komentátor deníku Corriere della Sera Aldo Cazzullo. „Mnozí Italové šli poprvé po mnoha měsících ven, aby oslavili společné vítězství. Ještě před měsícem by to nikdo nečekal,“ dodal Cazzullo, podle kterého fotbalová prezentace obyvatelům Apeninského poloostrova po dlouhé době připomněla, že „být Italy není zase tak špatné“.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma