Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Jágr po blamáži s Nory tvrdě kritizoval hráče, kteří se z MS omluvili

Jágr po blamáži s Nory tvrdě kritizoval hráče, kteří se z MS omluvili
zdroj: tisková zpráva

Hvězdný Jaromír Jágr se marně snažil zlomit nepříznivý vývoj zápasu s Norskem a ani dvěma trefami nezabránil šokující prohře 2:3. Osmatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z Vídně z roku 2005 sám prý nerad používá v dnešní době slovo překvapení. Výsledek považuje za realitu a pustil do ostré kritiky hokejistů, kteří odmítají start na mistrovství světa.

"Tohle nejsou Norové jako před deseti lety. Musíme respektovat taky jejich sílu. Tím neomlouvám náš výkon, ale Norové na olympiádě málem porazili Slováky v play off. Realita je úplně jiná než před deseti lety. Tady hráli do 50. minuty se Švédy vyrovnaně," poukázal Jágr na vystoupení Norska v úvodním duelu, který ale dnešní sok Česka nakonec prohrál 2:5.

Podle Jágra musí tým s devíti nováčky na mistrovství světa, který má kouč Vladimír Růžička k dispozici, ještě získat zkušenosti na mezinárodní scéně. "Nikdo nemohl čekat, že přijedeme a budeme dávat každému sedm, osm gólů. Tyhle doby už jsou pryč. Máme nový tým s hráči, kteří potřebují nasbírat zkušenosti. Nedá se nic dělat. Teď už každý zápas musíme hrát jako v play off," uvedl Jágr.

Mužstvo čeká tuhý boj o to, aby vůbec postoupilo do čtvrtfinále. "Nic jiného nám nezbývá. Sami jsme se dostali do téhle díry, tak se sami musíme vyhrabat. Aspoň nám ty zápasy něco dají. Nemůžeme si dovolit prohrát, musíme hrát jako tým," řekl nejproduktivnější Evropan v historii NHL.

Podle bývalého hráče Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers musí hodit porážku s Norskem za hlavu. "Nic jiného nám nezbývá. Musíme na to zapomenout. Nebyl by rozdíl, kdybychom porazili Nory a pak prohráli se Švédy, nebo naopak," mínil Jágr, podle něhož by se nemělo v dnešní době při podobných výsledkách ani používat slovo překvapení. "Možná Francie a Itálie jsou na nižší úrovni, ale jinak každý může porazit každého."

Proti Švédsku budou hrát Češi pravděpodobně o to, jestli půjdou do osmifinálové fáze s nějakým bodovým ziskem, pokud tedy Francie překvapivě nepřeskočí Nory. "Jestli tam půjdeme s bodem nebo bez bodu, záleží všechno na nás. Minulý rok jsme prohráli dvě utkání před play off. Musíme hrát každý zápas jako poslední, jako by to bylo čtvrtfinále," uvedl Jágr.

Podle něj je těžké říci, co ve hře změnit, aby se tým dostal na vítěznou vlnu. "Po takovém zápase je každej chytrej a chtěl by něco změnit. Ale během zápasu těžko o těch věcech přemýšlet. My měli spoustu přesilovek a hráli jsme to po koutech, nebo střely nebyly takové, aby toho gólmana ohrozily," konstatoval.

S pěti body za dvě branky a tři asistence jasně ční na zbytkem českého týmu. "Buďme upřímní. Podívejme se, kolik kluků z Ameriky odmítlo. Ostatní musí nasbírat zkušenosti, aby byli jednou dobří. Nemůžeme být zase tak kritičtí. My jsme přijeli bojovat, to že nedáváme góly, by se neměl nikdo divit, to je prostě realita našeho hokeje. Ale tím nechci omlouvat naši hru," dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Hrající legenda českého hokeje se pustila rázně i do kritiky řady omluvenek. "Měli by se uvědomit jednu věc, že hráči jako Výborný, Dopita, Patera a Martin Procházka vyhrávali šampionáty a díky těmto hráčům se ti mladí dostali do NHL," prohlásil Jágr. "Těžko by si někdo vybral českého hráče do NHL, kdyby ty šampionáty nevyhrávali. Je škoda, že ti mladí hráči na to zapomněli. Teď by měli zase otevřít oni dveře těm ostatním. Ale to si každý musí sáhnout do svědomí," prohlásil.

Například Rusům na turnaje jezdí všechny hvězdy, které jsou k dispozici. "Nejde o českou a ruskou povahu. Já se znova vrátím k tomu, jaký byli borci Dopita, Patera, Procházka, Výborný, Ručinský, Kaberleové. Kolik měli šampionátů a nikdo je nemusel přemlouvat. Nebo Reichel. Těm by ti mladí hráči měli líbat prdel," nebral si servítky Jágr.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma