Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Jak připravit kolo na jarní sezónu 2022?

Jak připravit kolo na jarní sezónu 2022?
zdroj: Tisková zpráva

Možná si říkáte, že jaro je ještě daleko. Údržbě a kontrole technického stavu kola byste se však měli věnovat včas, dokud nejsou cyklistické servisy přeplněné. A kdo ví – třeba zjistíte, že stačí jen trocha péče a vaše jízdní kolo je připraveno na sezónu 2022.

Kolo pořádně omyjte
Ze všeho nejdříve si vezměte k ruce hadřík, kýbl s vlažnou vodou a čisticí přípravek určený pro mytí kol a celý rám pořádně umyjte od nečistot, které se na něm přes zimu stihly usadit. Nezapomeňte ani na špatně dostupná místa a dále také na řetěz, kazetu a převodník. Nakonec kolo opláchněte mírným proudem vody, osušte a ošetřete přípravkem na leštění nebo impregnací.

Tip: Zjistili jste, že je nejvyšší čas vyměnit své stávající kolo za novější model? Ať už sháníte silniční, horské, nebo trekingové kolo, s největší pravděpodobností na vás čeká na Heurece. Porovnejte nabídky stovek e-shopů a nechte si své nové kolo doručit klidně až domů.

Zkontrolujte rám kola
Když máte kolo vyčištěné a umyté, je čas na vizuální kontrolu stavu rámu. Zvýšenou pozornost věnujte svarům a spojům. Nevyskytují se v daných místech praskliny, které by mohly během jízdy způsobit zlomení rámu? Důkladně prohlédněte také spodní trubku, která dostává za jízdy zabrat od různých nečistot a kamínků.

Zaměřte se na pláště
Stálo-li kolo celou zimu na prázdných pláštích, nahustěte je a zkontrolujte, zda neztrácejí tlak. Jestliže ano, bude to chtít nové duše. Pokud si všimnete, že pláště vykazují známky opotřebení, jako je odřený dezén nebo viditelné praskliny na bocích, rovnou je vyměňte. Jedině bezchybné pláště vám zaručí dobrou přilnavost k povrchu, čímž podstatně snížíte riziko případných defektů, nebo dokonce pádu.

Nevychylují se kola?
Dalším krokem je kontrola samotných kol. Kola roztočte a zkontrolujte, zda se nevychylují do stran. Pokud ano, doporučujeme kolo svěřit do rukou odborníků – jestliže s opravou nemáte zkušenosti, mohli byste domácím centrováním vše ještě zhoršit.

Zkontrolujte brzdy a řazení
Také stav a účinnost brzd by měly projít zevrubnou kontrolou. U ráfkových brzd se zaměřte na stupeň opotřebení brzdových špalků, u kotoučových zase brzdových destiček. Pokud si seřízením brzd nejste zcela jisti, doporučujeme svěřit kolo odborníkům.

Co se týče řazení, to musí být plynulé a přesné. Jestliže tomu tak není, můžete ho doladit přímo na přehazovačce nebo na řadicí páčce na řídítkách.

Vidlice a tlumiče
Jestliže je vaše kolo vybaveno odpruženou vidlicí, věnujte jí před sezónou svou pozornost. Důležité je, aby z vidlice neunikal žádný olej ani mazivo a aby její vnitřní nohy nebyly mechanicky poškozené. V opačném případě mohou ničit gumové těsnění, které je poté nutné vyměnit. Je-li však vidlice v dobrém stavu, postačí vnitřní nohy nastříkat silikonovým olejem, párkrát stlačit a do sucha utřít.

Vyčistěte řetěz
Abyste zjistili, v jakém stavu je řetěz, budete potřebovat buď k tomu určené měřidlo, nebo obyčejné posuvné měřidlo. To nastavíte na délku 132 mm a vložíte do mezer řetězu. Jestliže tam měřidlo nezapadne, je nejvyšší čas na výměnu řetězu. V opačném případě jej stačí vyčistit odmašťovačem, utřít do sucha a namazat speciálním olejem.

Nastavte řídítka a sedlo
Jedním z posledních úkonů je kontrola nastavení řídítek a sedla – konkrétně jejich výšky, sklonu a uchycení. Vezměte si k ruce sadu klíčů a ujistěte se, že jsou všechny šrouby dotažené na požadovaný moment.

Tip: Jestliže se během jízdy z rámu ozývá praskot, na vině je pravděpodobně sedlová trubka. V takovém případě ji stačí namazat na to určenou vazelínou.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma