Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Jeho návrat se blíží. Který tým uloví Mourinha?

Jeho návrat se blíží. Který tým uloví Mourinha?
Kromě ligového titulu vyhrála Chelsea v minulé sezoně také anglický pohár | zdroj: Profimedia

Mistrovské oslavy mu pořádně zhořkly. V květnu minulého roku dovedl José Mourinho londýnskou Chelsea k anglickému titulu a v létě podepsal s klubem nový čtyřletý kontrakt, nicméně už v listopadu si musel balit kufry, když Blues absolutně nezvládli úvod následující sezony. Portugalský kouč si zatím dává od trénování pauzu, ale to by se mělo změnit po skončení letošního ročníku. Kam povedou další kroky zkušeného stratéga?

Britská média často spojují budoucnost Josého Mourinha s Manchesterem United. Rudí ďáblové jako by se stále nevzpamatovali z odchodu dlouholetého lídra Alexe Fergusona, který před třemi lety ukončil kariéru.

Současný kouč týmu Louis Van Gaal je pod neustálým tlakem médií, fanoušků i bývalých hráčů United, kteří kritizují nejen neuspokojivé výsledky anglického celku, ale také nevábný herní projev, na míle vzdálený oku lahodícímu fotbalu.

Když si k tomu připočteme fakt, že se Manchester letos podruhé za poslední tři sezony pravděpodobně nekvalifikuje do Ligy mistrů, nevypadá to s Van Gaalovým setrváním na lavičce týmu nijak slavně. Mourinho, který má na svém seznamu úspěchů také tři anglické tituly (všechny vyhrál z Chelsea), se jeví jako ideální náhrada.

Podle některých spekulací by ale portugalský kouč mohl hodit celý evropský fotbalový kolotoč za hlavu a zamířit do Číny. Tamější kluby v zimním přestupovém období pořádně nahlodaly dominanci starého kontinentu, když za nové posily utratily dohromady přes 200 milionů liber.

Čínská Superliga se chce stát globálním pojmem a příchod jednoho z nejznámějších fotbalových trenérů současnosti by cestu mezi elitu jen urychlil.

Je ale možné, že klubová scéna úplně ostrouhá a Mourinho usedne poprvé v kariéře na lavičku národního týmu. Hovoří se o zájmu ze strany italského a anglického fotbalového svazu.

Jak však upozornil sám portugalský kouč v rozhovoru pro BT Sport, definitivně jasno bude až v červenci.

Zdroje:
Vlastní, NBC

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma