Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Ještě dva roky a končím, vzkázal Wenger rozzlobeným fanouškům

Ještě dva roky a končím, vzkázal Wenger rozzlobeným fanouškům
Arséne Wenger | zdroj: Profimedia

Arséne Wenger by měl po skončení příští sezóny opustit lavičku Arsenalu Londýn. Na hlavu francouzského manažera se během výroční valné hromady klubu snesla ostrá kritika, která mu vyčítala žalostný přístup k letnímu přestupovému období a chabé výsledky mužstva v Lize mistrů.

„Ještě předtím, než se můj čas definitivně naplní, chci vrátit tomuto týmu zašlou slávu a přidat do klubové sbírky významnou trofej. Rád bych po sobě zanechal odkaz, na kterém budou moci stavět moji nástupci,“ zvěstoval Wenger, kterému po sezóně 2016-2017 vyprší smlouva.

Úspěchů ubývá

Pětašedesátiletý Francouz působí u Gunners již 19 let. Za tu dobu dovedl své svěřence ke třem ligovým titulům a šesti trofejím pro vítěze FA Cupu.

V Londýně s láskou vzpomínají především na ročník 2003-2004, kdy Arsenal převálcoval veškerou domácí konkurenci a vyhrál Premier League, aniž by prohrál jediné utkání.  

Jenže to bylo zároveň naposledy, co Wengerova družina ovládla ligové trávníky. A pokud opustíme Britské ostrovy a přesuneme se na kontinentální úroveň, jsou výsledky anglického klubu ještě zoufalejší. Poslední evropskou trofej získali Gunners v roce 1994, dva roky před příchodem Wengera.

„Je pro mě velice důležité, abych před svým odchodem zanechal mužstvo v co nejlepším stavu. Díky tomu budou mít moji následovníci možnost pozvednout výkony našeho týmu na ještě vyšší úroveň,“ vysvětloval zkušený kouč.

„Je to obrovská zodpovědnost. Nejen vůči klubu, ale také vůči fanouškům. Dobře vím, jak je bolí každá naše porážka, každý nepovedený výkon.“

Zase ta zpropadená Liga mistrů!

Protřelý taktik čelí kritice zejména kvůli výkonům svého týmu v Lize mistrů, ve které Arsenal prohrál obě úvodní utkání – jak proti Dinamu Záhřeb, tak proti Olympiakosu.

Vzhledem k tomu, že skupinu doplňuje německý gigant Bayern Mnichov, budou mít Wengerovi svěřenci co dělat, aby se vydrápali alespoň na druhou postupovou příčku.

Fanoušci anglického mužstva přitom ještě stále nevytěsnili z hlavy loňský osmifinálový direkt od francouzského Monaka.

„Souhlasím s vámi, že naše výkony v těchto zápasech nebyly dobré. Na evropské scéně jsme však odehráli už přes 150 utkání a vybrat z nich pár nepovedených není zrovna férové,“ bránil se Wenger.

„Když se podíváte na procentuální úspěšnost vítězství, pak se Arsenal řadí mezi pět nejlepších týmů. S Monakem jsme prohráli, nicméně tento tým neměl daleko k tomu, aby v dalším kole vyřadil pozdější finalisty z Juventusu Turín.“

„Každý ať si porovná, jaké výsledky měl Arsenal v Lize Mistrů před mým příchodem do klubu, a jaké vykazuje za mého působení,“ kontroval rodák ze Štrasburku.  

Čechem to začalo, Čechem to skončilo

Špatné výsledky londýnského klubu mohou pramenit z pasivní přestupové politiky. Během léta našla na Emirate Stadium svůj nový domov jediná významná posila – český gólman Petr Čech.

„Nebojíme se utrácet peníze – přestože po Evropě kolují takové mýty. V posledních třech letech jsme ukázali, že pokud je daný hráč dostatečně kvalitní, pak za něj rádi obětujeme férovou finanční protihodnotu,“ dodal Wenger.

Zdroje:
mirror.co.uk, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma