Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jiráček: Po prvním gólu Rusů jsme se zbláznili

Jiráček: Po prvním gólu Rusů jsme se zbláznili
V pražské Synot Tip areně se 30. řijna 2011 konal otevřený trenink FC Viktoria Plzeň před zápasem Ligy mistrů s FC Barcelona. Na snímku Petr Jiráček. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Záložník Petr Jiráček si po prohře 1:4 s Ruskem v úvodním duelu Eura posteskl, že čeští fotbalisté hráli přesně to, co soupeři vyhovovalo. Národní tým podle něj dostal na úvod šampionátu lekce a teď je na něm, zda se z ní poučí. Středopolař Wolfsburgu je přesvědčen, že zbylé dva zápasy skupiny A s Řeckem a domácím Polskem zvládnou Češi lépe.

Jiráček si neuměl vysvětlit, proč národní tým po dobrém vstupu do zápasu tak selhal. "Začátek zápasu jsme měli dobrý. Prvních patnáct minut jsme byli plní euforie, že by to mohlo jít. Ale Rusové nás z druhého brejku potrestali a to bylo špatně. Museli jsme dvojnásob otevřít hru a přesně na tohle Rusko čekalo," řekl novinářům Jiráček. Češi podle něj po rychlém inkasovaném gólu začali hrát zbytečně na riziko a otevírali hru. "Po tom gólu jsme se zbláznili, místo abychom možná hráli opatrněji. Chtěli jsme hrát rychleji, rychle to zvrátit nebo vyrovnat. Rusko pak vyráželo do rychlých brejků, na které má dobré hráče, a my jsme to nestačili zastavovat," uvedl bývalý plzeňský záložník, podle něhož Češi málo využívali křídelní prostory. Reprezentanti dostali na úvod šampionátu velkou lekci a Jiráček věří, že se z ní dokážou poučit. "Musíme to prostě hodit za hlavu a poučit se z toho. Teď jsme dole, ale máme před sebou ještě dva zápasy, které musíme zvládnout," prohlásil Jiráček. Český celek podle něj už v kvalifikaci ukázal, že má sílu napravit neúspěch. "Nedaří se, ale zabojujeme a semkneme se. Věřím, že ukážeme svou sílu a že ty dva zápasy zvládneme a nakonec se do čtvrtfinále dostaneme. Všichni pro to uděláme naprosté maximum," dodal Jiráček.

Sborná rozdrtila Čechy ve španělském stylu, píše ruský tisk

Ruský tisk se rozplývá nad způsobem, jakým sborná v pátek na mistrovství Evropy ve Vratislavi rozdrtila české fotbalisty 4:1 a zaznamenala "velkolepé vítězství". "Rozčísli jsme Čechy!" jásá na titulní straně Sovětskij sport. Podle Sport-Expresu první zápas představuje "dobré znamení" do dalších bojů na evropském šampionátu. "Čtyři góly v brance skvělého Petra Čecha udělaly z ruské reprezentace favorita skupiny A," píše Sovětskij sport, připomínající, že sborná naposledy porazila Čechy před více než 30 lety. Bílkův tým v prvních minutách sice vládl na hřišti, ale "odpověď Rusů byla drsná", když z tří šancí dali dva góly. "Češi jsou k.o., Rusům se další skvěle přecházet z obrany do útoku. Pevně svírají hrdlo soupeře, zdá se, že k podtrhnutí stoličky zpod nohou odsouzence stačí jen troška úsilí," vylíčil komentátor Sovětského sportu průběh prvního poločasu. Po přestávce se Češi "přeladili" a Pilař snížil na 2:1. Ale ruský útok se neotupil, jakkoli Keržakov neměl svůj den a posílal jednu střelu za druhou mimo branku, než jej trenér vystřídal. Ale svůj večer neměl ani brankář Čech: "4:1 - to je už boží dopuštění!" Sport-Express vyzdvihuje, že sborná se nelekla Pilařova "chladnokrevného" gólu, ale udržela zápas pod kontrolou a dotáhla jej až k přesvědčivému vítězství. "Ruští útočníci byli k neudržení a na hřišti tvořili vrcholná díla," napsal. Podle Kommersantu sborná rozdrtila Čechy ve "španělském stylu", tedy se stejným skórem, jakým ji před čtyřmi lety smetli ve skupině pozdější šampioni. V úvodu sice nepříjemně překvapila smělost českého týmu, který odmítl hrát bázlivě a opatrně roli outsidera a Rusové museli odrážet útoky. Ale další dění po úvodní čtvrthodince podle komentátora nutí k přemýšlení o "lstivosti" trenéra Dicka Advocaata, který soupeře vylákal do pasti - a ta "sklapla a hra se v jediném okamžiku změnila k nepoznání". "Požár v českém pokutovém území zuřil ještě dlouho poté, co se podařilo zlikvidovat propašovanou světlici, vhozenou po úvodním gólu," napsal Kommersant s tím, že ani hrdina finále Ligy mistrů a možná nejlepší brankář světa Petr Čech si s ruskými útočníky neporadil. "Utkání se už v poločase stalo zápasem absolutního triumfu, navzdory následujícímu Pilařovu kousnutí a Rosického šanci. Žádná panika, ani nervózní koncovka nenásledovaly," napsal list. Ocenil i vydařené střídání a příchod Romana Pavljučenka, jenž nahrál na třetí ruský gól a čtvrtý vstřelil sám. "Trenér sborné se s prvním střídáním trefil na sto procent a zakrátko následovalo smetení zbytků českých nadějí z trávníku," konstatoval Kommersant.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma