Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Konferenční liga: Fotbalisté Slavie v úvodním osmifinále porazili Linec 4:1

Konferenční liga: Fotbalisté Slavie v úvodním osmifinále porazili Linec 4:1
Slavia porazila doma Linec 4:1 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalisté pražské Slavie navzdory improvizované sestavě zvítězili v úvodním osmifinále Evropské konferenční ligy nad Lincem vysoko 4:1 a výrazně se přiblížili k postupu. 

V prvním poločase dal dva góly Yira Sor, v 67. minutě sice snížil Husein Balič, ale v závěru se prosadili domácí Peter Olayinka a Ibrahim Traoré. Český šampion ještě dvakrát trefil brankovou konstrukci. Český obránce Lince Filip Twardzik naskočil jako střídající hráč až v 81. minutě.

LASK utrpěl v 11. zápase této pohárové sezony první porážku, venku poprvé nezvítězil a inkasoval. Naopak Slavia si připsala sedmou soutěžní výhru po sobě. Odveta je na programu za týden v domácím azylu Lince v St. Pöltenu.

Pražané vloni a v roce 2019 prošli až do čtvrtfinále Evropské ligy, jejich maximem na evropské scéně je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Trenér červenobílých Trpišovský musel při skládání sestavy improvizovat, k řadě absencí přibyli zranění Lingr se Schranzem. Velmi nečekaně si soutěžní premiéru za Pražany odbyl šestnáctiletý Adam Pudil, který se stal druhým nejmladším slávistou v pohárech. Do středu obrany se zatáhl Holeš a obvyklý stoper Talovjerov naopak začal v záloze. V sestavě nechyběl Dán Madsen, jenž přišel do Slavie v létě ze soupeřova týmu.

Domácí hned v úvodu na poslední chvíli zblokovali šanci Lince na roh a na konci třetí minuty sami udeřili. Sor, který opět nastoupil na hrotu útoku, si vyměnil míč s Bahem, protáhl se přes obránce a ze strany propálil Schlagera. Gólman hostí si sice na balon sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil. Osmý celek základní části rakouské ligy v šestém venkovním utkání v pohárové sezoně poprvé inkasoval.

V 21. minutě se slávisté dostali do další šance, Sor však v nadějné pozici špatně trefil. Hostům dělali velké problémy pasy za obranu a po jednom z nich Pražané zvýšili. Madsen v 29. minutě vysunul Sora, který po úniku udělal kličku gólmanovi a zamířil do prázdné branky. Nigerijský ofenzivní univerzál dvakrát skóroval i v předchozím kole při domácím vítězství 3:2 nad Fenerbahce Istanbul.

Ve 36. minutě přiťukl Olayinka Madsenovi, ale hostující brankář jeho pokus z úhlu kryl. LASK se snažil ještě do přestávky snížit, ale ze série rohových kopů vytěžil jen jednu nebezpečnou zblokovanou hlavičku.

Do druhé půle trenér Trpišovský stáhl mladíka Adama Pudila a nahradil ho bratrem a dvojčetem Milošem, který už naskočil na závěr utkání s Fenerbahce. V 50. minutě se dostal do dalšího úniku Sor, ale radost z hattricku mu pokazil brankář Schlager.

Další obrovskou šanci Pražané neproměnili v 59. minutě. Miloš Pudil postupoval sám na Schlagera, který míč těsně před ním a daleko před vápnem odkopl jen k Bahovi, ale ten dalekonosným pokusem trefil jen tyč opuštěné branky.

Hosté dál nechávali slávistům hodně prostoru pro brejky. V 66. minutě vystřelil volný Olayinka a LASK tentokrát zachránilo břevno. Neproměněné šance pak Slavii hodně mrzely. Po špatném odkopu od Olayinky napřáhl zpoza vápna Balič a přesným pokusem k tyči z první střely hostů v zápase mezi tyče snížil.

Nejlepší celek skupinové fáze Evropské konferenční ligy po gólu výrazně ožil a při dalším závaru měl plno práce domácí brankář Mandous. Závěr ovšem znovu patřil domácím. V 81. minutě ještě po rohu těsně přestřelil Ousou, ale za minutu se Bah zbavil obránce a z dorážky propálil Schlagera Olayinka.

V 85. minutě se domácí prosadili počtvrté, když po akci střídajícího Tecla doklepl míč hlavou do sítě Traoré. Minutu před koncem pak ještě neproměnil únik Masopust. Slávisté dali v pohárech v jednom utkání čtyři góly poprvé od jarní části sezony 2018/19 a zůstali jediný gól od vyrovnání svého nejvyššího vítězství na evropské scéně v historii. 

Úvodní utkání osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - LASK Linec 4:1 (2:0)
Branky: 3. a 29. Sor, 82. Olayinka, 85. Traoré - 67. Balič. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.). ŽK: Plavšič - Potzmann, Michorl. Diváci: 16 754.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Holeš, Plavšič - Traoré, Talovjerov - A. Pudil (46. M. Pudil, 82. Masopust), Madsen (57. Samek), Olayinka - Sor (70. Tecl). Trenér: Trpišovský.
Linec: Schlager - Potzmann, Boller, Wiesinger (81. Twardzik), Renner - Holland, Michorl - Flecker (61. Schmidt), Hong Hjon-sok, Goiginger - Balič (81. Nakamura). Trenér: Wieland.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma