Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Koudelka měl v Harrachově vážný pád

Koudelka měl v Harrachově vážný pád
V úterý 6. ledna 2009 se v rakouském Bischofshofenu konal závěrečný podnik letošního Turné čtyř můstků. Na snímku český reprezentant Roman Koudelka. ALEŠ SUCHÁNEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Skokan na lyžích Roman Koudelka vyvázl z vážného pádu při tréninku na závody Světového poháru v Harrachově jako zázrakem bez zranění. Ještě večer se prý cítil, jako kdyby ho srazilo auto, v pátek už mu ale bylo tak dobře, že by si dokonce dokázal přestavit sám sebe na startu alespoň nedělního harrachovského klání. Musí ale počkat, jak dopadne vyšetření jeho krku magnetickou rezonancí. Spíše ale bude odpočívat a šetřit se na další průběh sezony.

Sedmý muž průběžného pořadí SP měl štěstí v neštěstí. Těsně před dopadem čtvrtečního druhého tréninkového skoku se mu vytrhlo vázání z boty pravé nohy a Koudelka upadl ve stokilometrové rychlosti na uvolněnou lyži a udeřil se do hlavy tak, že mu praskla helma. Po ošetření na můstku podstoupil vyšetření mozku počítačovou tomografií, ale ukázalo se, že nemá žádné vnitřní krvácení ani nic zlomeného. Koudelka si pamatuje všechno do detailů. "Vím, že jsem letěl, pak mi najednou odpadla lyže a věděl jsem, že je zle. První rána do hlavy byla velká, pak už jsem kotrmelce nevnímal," vzpomínal Koudelka. httpv://www.youtube.com/watch?v=gqbxeU9I71Y Když se zastavil, posadil se a zkontroloval, jestli nemá něco zlomeného. Chtěl se i postavit. "Ale zjistil jsem, že to moc dobrej nápad nebyl. Zamotala se mi hlava, připadal jsem si, že mám tak šest promile v žíle," vtipkoval. "Šlehnul jsem sebou o zem, tak už jsem radši nevstával a čekal, až pro mě přiběhnou," vyprávěl. Z můstku ho odvezl skútr na zastřešených kanadských saních. "To bylo depresivní, když mě vezli a byl jsem přikrytej v tý budce. Připadal jsem si jako v rakvi," smál se český skokan. "Tak jsem je poprosil, jestli by to nemohli nechat otevřené, že by to bylo lepší," pokračoval v dobrém rozmaru. Koudelka si podle prvotních zjištění nejspíš vlastní nedůsledností špatně upevnil šroub na vázání, který drží kolík na botě. Sám si to ale nemyslí. "Před skokem jsem si vyměňoval kolíčky jako asi tisíckrát před tím a nikdy se nic nestalo. Nevím, co se tam mohlo stát, byla to shoda všech blbých náhod, které se normálně nestávají. Naštěstí to dopadlo takhle," řekl. Výrobce mu hned slíbil, že mu na vázání přidělá pojistku, která případný podobný problém příště vyloučí. Kdyby se mu lyže vytrhla po odrazu hned za hranou, skončil by zřejmě hůř. Padal by totiž z pětimetrové výšky, podobně jako před několika lety Jan Mazoch, který takový karambol málem nepřežil a kvůli zranění ukončil předčasně kariéru. "Vím, měl jsem velké štěstí v neštěstí," uznal Koudelka. I proto už přemýšlí, kdy se postaví nejen na nohy, ale i na lyže. Zatím totiž jen pořád leží na zádech a moc nespí. "Což nesnáším. Snad se dneska už projdu," přál si. Když všechno půjde dobře, chtěl by jít v sobotu domů. Tedy na můstky. "Napadlo mě, že bych mohl v neděli skákat, ale byla u toho mamka, a když jsem to řekl, vstávaly jí vlasy hrůzou na hlavě," smál se Koudelka. Pravděpodobnost jeho startu je ale mizivá. Spíše se nejlepší český skokan bude dívat na závody jen v televizi. A dost možná vynechá i Světový pohár příští týden v Engelbergu, protože jeho hlavním cílem je Turné čtyř můstků. Fyzicky by pauza Koudelkovi neměla dělat problém. "A myslím, že tam nebude ani blok v hlavě," věřil český závodník.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma