Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Krev českého hokejisty mohla rozhodnout finále NHL. Blesky z Tampy ale neudeřily

Krev českého hokejisty mohla rozhodnout finále NHL. Blesky z Tampy ale neudeřily
Ondřej Palát s krvavým zraněním v obličeji leží na ledě. | zdroj: Profimedia

Souboj o hokejový grál – Stanley Cup – byl blízko rozuzlení. V úterý nad ránem SELČ po něm sahali hokejisté Tampy Bay Lightning s Čechy Ondřejem Palátem a Janem Ruttou.

Nakonec ale „blesky“ nevyužily mečbol, ve čtvrtém finálovém utkání play-off podlehly týmu Montrealu Canadiens na jeho ledě, v hale ledě v Bell Centre, 2:3.

Canadiens tak snížili stav série na 1:3. Vítězství jim zařídil ve čtvrté minutě prodloužení Josh Anderson, kterého neuhlídal Rutta.

Vše přitom ukazovalo na to, že k vítězství míří hokejisté Tampy, byť v zápase dotahovali vedení soupeře. Byli však aktivnější a Canadiens přestříleli. 

Co víc, v samotném závěru řádné hrací doby za stavu 2:2 chtěl kapitán domácích Shea Weber nadzvednout hokejku Palátovi, který se hnal za pukem, a přitom ho nešťastně zasáhl hokejkou v obličeji. Způsobil mu krvavé zranění a hostům poskytl výhodu čtyřminutové přesilovky.

Obhájci Stanleyova poháru z Tampy ji však sehráli křečovitě a na přelomu třetí třetiny a prodloužení početní výhodu trestuhodně nevyužili. A tak udeřil špatně pokrytý Anderson.

profimedia-0619830140 Josh Anderson střílí vítěznou branku Montrealu. | zdroj: Profimedia

Pátý zápas, který bude druhým mečbolem pro Tampu, se odehraje ve čtvrtek nad ránem SELČ v Tampě.

Hokejisté Tampy jsou pořád v lepším postavení, mohou si dovolit ještě dvakrát prohrát. Je to jasné i střelci vítězné branky Canadiens. „Jsme ve složité situaci... Nechtěli jsme, aby série skončila před našimi fanoušky,“ řekl na on-line tiskové konferenci Josh Anderson. 

Rutta a Palát mají každopádně skvělou příležitost vyrovnat se dvěma prsteny za triumf ve Stanley Cupu Jaromíru Jágrovi, Robertu Holíkovi, Patriku Eliášovi, Petru Sýkorovi, Dominiku Haškovi a Michalu Rozsívalovi.

Kromě toho mohou pomýšlet v dresu silné a bohaté Tampy na další vítězství v NHL, kterým by se zařadili mezi trojnásobné vítěze prestižní soutěže Jaroslava Pouzara a Jiřího Hrdinu.

Finále play off NHL - 4. zápas:
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 3:2 v prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 16. J. Anderson (Suzuki, Caufield), 49. Romanov (Evans), 64. J. Anderson (Caufield) - 38. Goodrow (McDonagh, Coleman), 54. Maroon (M. Joseph, T. Johnson). Rozhodčí: Furlatt, Sutherland - Brisebois, Murray. Vyloučení: 6:10. Bez využití. Střely na branku: 21:34. Diváci: 3500 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. J. Anderson, 2. Suzuki, 3. Price (všichni Montreal). Stav série: 1:3.

Zdroje:
Nova Sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma