Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nenápadná legenda: Český hokejista v NHL vstoupil do historie

Nenápadná legenda: Český hokejista v NHL vstoupil do historie
David Krejčí | zdroj: Profimedia

Kdybyste ho potkali na ulici, možná ho nepoznáte. Nepatří mezi české sportovní celebrity. Mediální pozornost nevyhledává, naopak se rozhovorům a televizním obrazovkám vyhýbá. Pan Nenápadný. Mluví za něj umění na ledě, nic dalšího k vlastní prezentaci nepotřebuje. David Krejčí o víkendu zaznamenal už pětistou gólovou asistenci v NHL a stal se teprve pátým Čechem, kterému se to podařilo.

Organizace s tradicí a věhlasem. Mezi všemi kluby prestižní zámořské soutěže patří medvědi z Bostonu mezi ty nejznámější. Tým Bruins hraje hokej už od roku 1924 a patří mezi takzvanou Original six - zakládající ligové členy. Zkrátka klub s tradicí, žádná franšíza vzniklá před pár lety.

Na svém kontě má šest Stanley Cupů, naposledy se hráči Bostonu z nejcennější trofeje radovali před deseti lety. Už tehdy u toho Krejčí byl, a ne v ledajaké roli. Svůj klub k titulu dotáhl coby hlavní hvězda, a dokonce ovládl kanadské bodování vyřazovací fáze. Dekáda uplynula a rodák ze Šternberka stále hraje ve stejném dresu. A pořád sbírá body.

Jeho asistence z víkendového zápasu proti Pittsburghu nesla číslo pět set. Čtyřiatřicetiletý centr se stal teprve pátým českým hokejistou, který na tuto metu v NHL dosáhl. Před ním jsou jen nesmrtelný Jaromír Jágr, legenda New Jersey Patrik Eliáš, budějovická ikona Václav Prospal a stále hrající Jakub Voráček.

Nejde však jen o českou stopu, Krejčího počin je mimořádný i v celkovém kontextu. Organizací Bostonu prošlo za téměř sto let existence mnoho skvělých hokejistů, zkušený střední útočník je pak teprve sedmým v historii, který v dresu Bruins na toto číslo dosáhl. Na stejném seznamu vyvolených jsou i takové legendy jako Bobby Orr nebo Phil Esposito. Mimořádná společnost.

Shodou okolností byl adresátem jubilejní přihrávky David Pastrňák – krajan, jmenovec a další velká hvězda tuzemského hokeje. Zatímco kariéra Krejčího se pomalu chýlí ke konci, rozesmátý bombarďák má před sebou velkou budoucnost. Zatím však stále hrají spolu a jejich cíl je jasný: Přivézt do Bostonu trofej lorda Stanleyho.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma