Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kúdela se proti trestu za rasismus odvolávat nebude, chce se soustředit jen na fotbal

Kúdela se proti trestu za rasismus odvolávat nebude, chce se soustředit jen na fotbal
Ondřej Kúdela v utkání play off Evropské konferenční ligy s Fenerbahce | zdroj: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Fotbalista pražské Slavie Ondřej Kúdela se rozhodl stáhnout odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne proti desetizápasovému trestu od UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče v loňském zápase v Glasgow. Čtyřiatřicetiletý obránce sice urážku popírá, kauzu by ale rád uzavřel.

O ukončení mezinárodní arbitráže informovala v tiskové zprávě právní kancelář Urban & Hejduk, která hráče zastupuje.

Už před dvěma dny britská média informovala, že Kúdela kvůli obvinění z rasistické urážky vůči hráči Rangers Glenu Kamarovi z odvety osmifinále Evropské ligy vloni v březnu nebude ve Skotsku stíhaný. Nyní se český reprezentant rozhodl stáhnout své odvolání proti trestu na sportovním poli. Desetizápasový distanc si již vloni odpykal, a přišel kvůli tomu mimo jiné o letní mistrovství Evropy.

Kúdela: Děkuji všem za obrovskou podporu

„Po dohodě s klientem podáme ještě dnes zpětvzetí odvolání proti disciplinárnímu rozhodnutí UEFA k mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Respektujeme přání klienta na ukončení celé záležitosti,“ uvedl advokát René Cienciala z kanceláře Urban & Hejduk.

Kúdela přivítal informaci, že ve Skotsku nebude trestně stíhaný. „Jsem rád, že tato linie příběhu skončila. Celá kauza se táhne strašně dlouho, já se přitom chci soustředit jen na fotbal. Rád bych to už definitivně uzavřel, a proto jsem po dlouhé úvaze a dohodě s klubem řekl svým právníkům, aby zastavili probíhající mezinárodní sportovní arbitráž,“ uvedl Kúdela.

„Děkuju rodině, Slavii a panu (šéfovi Slavie Jaroslavu) Tvrdíkovi, mým právníkům, fanouškům i veřejnosti za obrovskou podporu v této věci, opravdu moc si toho vážím,“ doplnil fotbalista.

Kauza vyhrocené odvety osmifinále Evropské ligy, v níž Slavia venku zvítězila 2:0, se táhla takřka rok. Utkání provázela ostrá hra domácího celku, Rangers dohrávali bez dvou vyloučených a Kemar Roofe navíc bezohledným kopem do hlavy vážně zranil brankáře Pražanů Ondřeje Koláře.

V závěru duelu se Kúdela při jedné ze strkanic přitočil se zakrytými ústy ke Kamarovi, který ho okamžitě obvinil z rasistických urážek. Utkání mělo dohru i po závěrečném hvizdu v útrobách stadionu, kde finský záložník podle slávistů Kúdelu napadl. Kamara si za konflikt odpykal třízápasový trest.

„Uvědomuji si, že byla chyba za Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto,“ prohlásil Kúdela.

Jelikož Kúdela s právníky vloni v květnu neuspěl u UEFA s odvoláním proti trestu, který ho následně připravil o Euro, rozhodl se obrátit na CAS do Lausanne. Arbitrážní soud v lednu odložil projednávání kauzy na duben, po stažení odvolání se však už aférou zabývat nebude.

Fotbalová Sparta musí za rasismus vůči zlínskému Dramému zaplatit 70 tisíc korun

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace potrestala pražskou Spartu kvůli rasistickým projevům fanoušků vůči zlínskému hráči tmavé pleti Youbovi Dramému pokutou 70 tisíc korun. Ostrava musí kvůli výtržnostem diváků a napadení členů pořadatelské služby v duelu na hřišti Bohemians 1905 zaplatit 50 tisíc korun.

profimedia-0639723304 Youba Dramé | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Dramé se v 72. minutě utkání 23. ligového kola na Spartě chystal k exekuci rohového kopu, když se z hlediště na adresu francouzského hráče ozvaly opičí skřeky. Pořadatel diváky vyzval, aby se zdrželi jakýchkoli rasistických projevů. Komise upozornila, že chování fanoušků vedlo „k pozdržení navázání hry“. Zlín na Spartě prohrál 0:2.

Komise potrestala Ostravu už minulý týden, kdy ji za použití pyrotechniky v zápase 22. kola s Olomoucí (1:0) uložila pokutu 70 tisíc korun. V následujícím kole se příznivci Baníku provinili v pražském Ďolíčku ve vítězném duelu (2:0) s Bohemians 1905. Pokutě ve výši 20 tisíc korun ze vzájemného duelu se nevyhnuli ani „Klokani“, rovněž kvůli výtržnostem fanoušků.

Stejně vysokou částku musí zaplatit i Hradec Králové za nevhodné pokřiky příznivců v domácím utkání 23. kola s obhájcem titulu Slavií (1:5).

Disciplinární komise zahájila řízení se Slavií i Spartou kvůli chování jejich fanoušků ze vzájemného zápasu 24. kola. Slavia v derby zvítězila 2:0.

Řízení se nevyhnula ani Ostrava kvůli použití pyrotechniky fanoušky v duelu s Libercem a Jablonec za nevhodné pokřiky příznivců proti Hradci Králové. Obě utkání 24. kola skončila 1:1.

Robin Hranáč z Pardubic dostal kvůli vyloučení ve středeční dohrávce 21. kola v Liberci (1:4) dvouzápasový trest.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma