Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Kvalifikaci v Barceloně vyhrál Hamilton, překvapil Maldonado

Kvalifikaci v Barceloně vyhrál Hamilton, překvapil Maldonado
during practice for the Australian Formula One Grand Prix at the Albert Park circuit on March 16, 2012 in Melbourne, Australia. | zdroj: tisková zpráva

Do Velké ceny Španělska formule 1 odstartuje z prvního místa Brit Lewis Hamilton, který vyhrál kvalifikaci potřetí v sezoně. Stáji McLaren zajistil 150. pole position v historii. Druhým místem dnes překvapil Venezuelan Pastor Maldonado s williamsem.

Třetí místo obsadil bývalý dvojnásobný šampion Fernando Alonso. V domácí Grand Prix se vítěz závodu v Sepangu postaral o nejlepší kvalifikační výsledek týmu Ferrari v sezoně. Do druhé řady se vedle Španěla postaví Francouz Romain Grosjean, za kterým skončil v kvalifikaci na pátém místě finský kolega z Lotusu Kimi Räikkönen. Kvalifikace nevyšla nejlepšímu týmu seriálu Red Bullu. Úřadující mistr světa a lídr šampionátu Němec Sebastian Vettel skončil osmý, Australan Mark Webber dokonce až dvanáctý. "Sebovi se dneska nedařilo zajet rychlé kolo, ale je třeba se na to dívat i z druhé stránky. Jde do závodu se čtyřmi sadami nových pneumatik, což je výhoda," prohlásil šéf Red Bullu Christian Horner. Do závěrečné části kvalifikace neprošel ani Brit Jenson Button, čtvrtý muž průběžného pořadí byl jedenáctý. Ještě hůře dopadl Brazilec Felipe Massa s druhým ferrari, který obsadil sedmnácté místo. Hamilton, který po čtyřech závodech ztrácí na vedoucího Vettela čtyři body, si vyjel 22. pole position v kariéře. První místa na startu v úvodních dvou letošních závodech mu k triumfu v závodu nepomohla, v Austrálii i v Malajsii dojel třetí a na premiérový úspěch v sezoně čeká. Radost z prvenství v kvalifikaci mu trochu pokazil jeho vůz, který po jejím skončení z neznámých důvodů zůstal stát. "Je to trochu znepokojivé," řekl šéf McLarenu Martin Whitmarsh. Hamilton v samém závěru kvalifikace odsunul na druhé místo Maldonada, kterého předčil o půl sekundy. "Tak velký odstup mě překvapil. Byla to jedna z mých nejlepších kvalifikací. Ale zítra to bude drsné," uvedl britský pilot. Do závěrečné části kvalifikace už nevyjeli Michael Schumacher (Mercedes) a Kamui Kobajaši (Sauber), kteří se rozhodli šetřit pneumatiky. Do závodu se nedokázal kvalifikovat Ind Narain Karthikejan z týmu HRT. Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně - kvalifikace: 1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:21,707, 2. Maldonado (Ven./Williams) 1:22,285, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:22,302, 4. Grosjean (Fr./Lotus) 1:22,424, 5. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:22,487, 6. Pérez (Mex./Sauber) 1:22,533, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:23,005, 8. Vettel (Něm./Red Bull), 9. Schumacher (Něm./Mercedes), 10. Kobajaši (Jap./Sauber) všichni bez času.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma