Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Kvitová postoupila na Australian Open do čtvrtfinále

Kvitová postoupila na Australian Open do čtvrtfinále
Čerstvá držitelka wimlbedonského titulu tenistka Petra Kvitová (na snímku) ve čtvrtek 7. července 2011 na autogramiádě a setkání s fanoušky v prodejně Nike v Praze. MICHAL KALÁŠEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Tenistka Petra Kvitová postoupila do čtvrtfinále grandslamového Australian Open a udržuje si naději na převzetí pozice světové jedničky. Češka v osmifinále porazila Srbku Anu Ivanovičovou 6:2 a 7:6.

"Byl to těžký zápas především ve druhém setu. Už jsem si myslela, že jsem vyhrála, ale pak jsem najednou ztratila osm míčů v řadě a jsem ráda, že jsem zvládla dobře tie-break," řekla jednadvacetiletá Kvitová v rozhovoru na dvorci. http://www.youtube.com/watch?v=O7Zv_nQ-saY Postupem do čtvrtfinále vyrovnala Kvitová své maximum na Australian Open z minulého roku. O semifinále bude světová dvojka hrát s překvapením turnaje Italkou Sarou Erraniovou, 48. v žebříčku WTA, s kterou se dosud nestřetla. V horkém dnu začala Kvitová proti bývalé jedničce Ivanovičové zostra. Snažila se agresivně returnovat a hned soupeřku tlačit do defenzívy. První brejbol v úvodní hře ještě nevyužila, ale v prvním setu uspěla dvakrát - v třetím a sedmém gamu. První sadu ukončila Kvitová po půl hodině hry esem, které potvrdilo i jestřábí oko. Ivanovičová zahrozila na začátku druhé sady. Kvitová ale oba brejkboly odvrátila a sama získala brejk na 3:2. Zdálo se, že jde jistě za výhrou, jenomže v deváté hře pokazila smeč. Vůbec při ní netrefila míč. V dalším gamu podávala za stavu 5:4 na výhru, ale evidentně psychicky rozhozená prohrála osm výměn v řadě. Ve zkrácené hře pomohla Kvitovou uklidnit soupeřka. Ivanovičová udělala na začátku dvě dvojchyby a svěřenkyně Davida Kotyzy nabídnutou šanci využila. Zápas vyhrála i za pomoci 30 vítězných míčů za hodinu a pětadvacet minut. Kvitová se může stát po Melbourne světovou jedničkou. O tenisový trůn bojuje s trojicí hráček - aktuální první hráčkou světa Caroline Wozniackou z Dánska, s Běloruskou Viktorií Azarenkovou a s Ruskou Marií Šarapovovou. O překvapení se postarala jiná Ruska Jekatěrina Makarovová, 56. hráčka světa, která porazila Serenu Williamsovou 6:2 a 6:3. Chybující Američanka tak prohrála v Melbourne poprvé od roku 2008. "Serena je vynikající hráčka, takže jsem šokovaná a nevím, co k tomu říci. Je fantastické, že jsem ve čtvrtfinále," řekla Makarovová, možná soupeřka Kvitové v semifinále. Čtvrtfinále si zahraje i Japonec Kei Nišikori, který vystavil stop šestému nasazenému Jo-Wilfriedu Tsongovi z Francie po výhře 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3. Naopak snadnou cestu dál měl svěřenec Ivana Lendla Andy Murray, jemuž za stavu 6:1, 6:1 a 1:0 skrečoval zápas Kazach Michail Kukuškin.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma