Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Kvůli sněhu byl odložen zápas první ligy mezi fotbalisty Zlína a Slavie

Aktualizováno: Kvůli sněhu byl odložen zápas první ligy mezi fotbalisty Zlína a Slavie
Kvůli nezpůsobilé hrací ploše byl odložen zápas mezi Zlínem a Slavií | zdroj: twitter.com/footballzlin

Kvůli sněžení a nezpůsobilé hrací ploše byl odložen dnešní zápas 17. kola první fotbalové ligy mezi Zlínem a Slavií. Informovala o tom Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. Utkání mělo mít výkop v 18:00, náhradní termín zatím nebyl určen. Pražané už v sobotu na Moravu složitě cestovali autobusem a jejich zástupci zkritizovali vedení LFA.

Zápas Zlína se Slavií je šestým odloženým duelem kola. Zvládlo se odehrát pouze sobotní utkání mezi Slováckem a Olomoucí (1:1), mistrovská Sparta má nastoupit dnes v Pardubicích. Východočeský klub ráno na sociálních sítích oznámil, že hřiště bylo schváleno a od 15:00 se bude hrát. Pardubičtí přiložili fotografii zeleného trávníku bez sněhu.

Představitelé Zlína na klubovém webu uvedli, že utkání se Slavií bylo odloženo kvůli velkému množství sněhu, jenž nepřestal padat ani během noci. „Ve Zlíně napadlo během noci a dnešního rána 20 centimetrů sněhu. Přestože vytápění jede naplno, ani to nestačí. S ohledem na zdraví hráčů a nevýhodné počasí pro fanoušky nelze zápas odehrát,“ uvedl Zlín.

Slavia podle svého šéfa Jaroslava Tvrdíka žádala o odložení duelu už v sobotu před odjezdem z Prahy, ale neuspěla. LFA uvedla, že oficiálně žádnou žádost neobdržela. Tvrdík poté odpoledne a večer dokumentoval cestu mužstva autobusem do Zlína, která se kvůli sněžení a ucpané dálnici značně protáhla.

V kritice LFA pokračovalo slávistické vedení i po dnešním rozhodnutí zápas odložit. „Vzhledem k počasí, předpovědi na sobotu i neděli, regulérnosti celé soutěže, zdraví hráčů a kvůli fanouškům bych odložil celé ligové kolo. Tento návrh jsem včera dlouho před zahájením prvního zápasu tohoto kola směřoval vedení LFA. Procedurálně není nic jako ‘oficiální žádost’. Je jen a výhradně na vedení LFA v době kratší než týden do zápasu, jak rozhodne. Je to stejné jako s TV právy. Buď je vedení LFA kompetentní, nebo nikoliv,“ uvedl na sociální síti X Tvrdík.

O vysílacích právech na první ligu se v poslední době vedly velké diskuze. Před pár dny skončilo výběrové řízení a vítězové jeho hlavních částí, dosavadní vysílatel O2 TV a sázková kancelář Betano, přinesou LFA přes 430 milionů korun ročně, což je téměř třikrát více než dosud. Dříve tendr neprobíhal, s tím ale nesouhlasil mimo jiné Tvrdík. Obrátil se dokonce na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní se o práva nově dvoukolově soutěžilo.

Kritikou LFA nešetřil ani ředitel strategické komunikace Slavie Jakub Splavec. „Od pátku bylo jasné, že to na většině stadionů prostě nepůjde. V zájmu ochrany zdraví hráčů, zachování regulérnosti pro všechny zúčastněné, nezničení už tak zkoušených hracích ploch a atraktivity pro fanoušky na tribunách i u televize jsme se to snažili vysvětlit těm, kteří mají za úkol řídit ligu,“ uvedl na sociální síti Splavec.

„Ti samí lidé nechali naše kluky odjet do Zlína s tím, že druhý den dopoledne zápas odloží. Místo toho, aby se řídili racionálním úsudkem, hráli si na meteorology a byrokratické mravokárce. Výsledek ať si každý zhodnotí sám. Šťastnou cestu zpět klukům i fanouškům, kteří už ve městě jsou. Jinak už fakt nemám slov,“ doplnil Splavec.

LFA upozornila, že postupuje podle řádů a při odkladu má vždy poslední slovo hlavní rozhodčí. „Kvůli dění v posledních hodinách a dnech byla ale LFA v intenzivním kontaktu s kluby v rámci celé ligy. Pokud domácí celek požádal, LFA vyslala na stadion delegovanou osobu, aby situaci posoudila a v případě špatného stavu utkání s předstihem odložila,“ uvedla asociace na svém webu.

„V případě Zlína ale klub o nic podobného nežádal. Dopředu avizoval, že stav hrací plochy je dobrý a díky příznivé předpovědi by mělo být vše připraveno tak, aby se utkání mohlo uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Bohužel noční sněžení situaci změnilo a i přes všechnu snahu domácího celku nebylo možné hrací plochu uvést do odpovídajícího stavu,“ doplnila LFA.

Kvůli sněhové kalamitě byly už dříve odloženy sobotní zápasy Českých Budějovic s Hradcem Králové, Jablonce s Teplicemi, Mladé Boleslavi s Karvinou a Bohemians 1905 s Libercem a dnešní utkání Ostravy s Plzní. Po duelu Olomouce se Slováckem hraném na sněhu a těžkém terénu oba trenéři konání zápasu kritizovali a označili ho mimo jiné za hazard se zdravím hráčů.

Oficiální náhradní termín má zatím jen utkání Jablonce s Teplicemi, které se odehraje ve středu od 17:00. Bohemians 1905 pak na svém webu avizovali, že proti Liberci nastoupí 13. prosince od 18:00, což však zatím LFA nepotvrdila..

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma