Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Liberec načne třetí pokus o postup do LM, čeká ho Karaganda

Liberec načne třetí pokus o postup do LM, čeká ho Karaganda
V Liberci na stadionu U Nisy se v sobotu 12. května 2012 odehrálo 30. kolo fotbalové Gambrinus ligy mezi celky FC Slovan Liberec a FC Viktoria Plzeň. Na snímku radost hráčů Liberce po vyhraném ligovém titulu. PETR ZBRANEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Liberce v úterý jako první český tým vstoupí do nového ročníku evropských pohárů. Tuzemský šampion odstartuje doma úvodním duelem druhého předkola Ligy mistrů proti kazašskému Šachťoru Karaganda svůj třetí pokus o proniknutí do základní skupiny nejprestižnější klubové soutěže a touží získat nadějný náskok pro nepříjemnou odvetu v daleké střední Asii, která je na programu za týden.

Liberečtí se nevzdávají role favorita, nepříliš známého soupeře však rozhodně nepodceňují. Část kádru má ještě v živé paměti, jak Slovan před pěti lety v Poháru Intertoto nečekaně ztroskotal na jiném kazašském celku Tobolu Kostanaj. "To pro nás musí být varováním," uvedl na tiskové konferenci jeden z pamětníků zkušený Jan Nezmar. Karaganda před pár dny Kostanaj porazila v domácí lize hladce 3:0 a zápas v dalekém Kazachstánu osobně sledoval liberecký kouč Jaroslav Šilhavý. "Role favorita se určitě nezříkáme, ale v žádném případě nemůžeme toto mužstvo podcenit. Skládá se z reprezentantů Kazachstánu, Běloruska, Litvy, Bosny. Bereme je s respektem," uvedl kouč Šilhavý. Hlavní nebezpečí podle něj hrozí od vysokých hráčů soupeře. "Nečeká nás nic jednoduchého, samozřejmě ale chceme vyhrát a navázat na to, co jsme hráli v minulé sezoně. Věřím, že zvítězíme bez inkasované branky a vytvoříme si dobrou pozici do odvety," řekl Šilhavý. Liberečtí se vracejí do pohárů po třech letech. V Lize mistrů se na třetí pokus budou snažit poprvé proniknout do základní skupiny; v roce 2002 po vyrovnaném dvojzápase vypadli s pozdějším vítězem AC Milán a o čtyři roky později těsně neuspěli ani se Spartakem Moskva. V obou sezonách hrál Slovan jako český mistr pouze rozhodující třetí předkolo. Nyní musí na cestě vysněné milionářské soutěže zdolat tři překážky v podobě druhého, třetí a čtvrtého předkola. Severočeši by se rádi inspirovali Plzní. Viktoria před rokem v druhém předkole začala své tažení pohárovou Evropou, které vrcholilo postupem do základní skupiny a na jaře ještě hrála v Evropské lize. "Plzeňská cesta je pro nás určitou motivací, ale v tuhle chvíli nemá cenu tak daleko přemýšlet," podotkl Nezmar. Karaganda loni získala premiérový titul a díky tomu si poprvé zahraje Ligu mistrů. V minulosti v jejím kádru působila i čtveřice Čechů Daniel Břežný, Karel Kratochvíl, Pavel Veleba a Milan Pacanda. Oproti Liberci mají Kazaši výhodu v tom, že jsou rozehraní. V domácí lize odehráli už šestnáct kol, zatímco Slovan čeká premiérový soutěžní zápas sezony. Severočechy navíc v letní přestávce pronásledovala velká marodka. Uzdravit se sice stihli všichni až na útočníka Michaela Rabušice, někteří hráči ale mají handicap v tom, že museli vynechat část přípravy. Sehranost může poznamenat i příchod sedmi nováčků. Jeden z nich bek Ondřej Kušnír by měl zkusit nahradit reprezentanta Theodora Gebre Selassieho, který odešel do Brém. "Situace je taková rozháraná. Přišlo hodně nových hráčů, někteří kvůli zraněním a nemocem netrénovali. Věřím ale, že uspějeme zítra i v odvetě a zároveň tím získáme delší čas na sladění, aby si to v kabině trošku sedlo," dodal Nezmar. Vedle Rabušice bude Liberec v úterý postrádat ještě Breznaníka, slovenský záložník si na sever Čech přenesl trest z minulého působiště Slovanu Bratislava.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma