Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Loket Špotákové je lepší, oštěpařka bude házet v Londýně

Loket Špotákové je lepší, oštěpařka bude házet v Londýně
zdroj: tisková zpráva

Dva týdny bez házení si po mistrovství Evropy naordinovala oštěpařka Barbora Špotáková a závod Diamantové ligy v Londýně tak pro ni bude velkou neznámou. Stav jejího bolavého lokte, s nímž vybojovala v Barceloně bronzovou medaili, se zlepšil, ale světová rekordmanka ho zatíží až v pátek při soutěži.

V normálním životě bolest už necítí, přesto hlavně odpočívala a udržovala fyzickou kondici běháním, jízdou na kole, na bruslích a v posilovně. "Nechtěla jsem to dráždit," řekla novinářům před dnešním odletem do Londýna. "Myslím, že to je o hodně lepší," věřila.

Přesto, nebo možná právě proto, bude nervózní. A to by jí prý mohlo pomoci. Když se soustředí na techniku jako v kvalifikaci ME v Barceloně, povede se jí první pokus. "Je to tak lepší než si věřit na maximum a kazit techniku," prohlásila.

Hned po Barceloně podstoupila několik vyšetření, která neodhalila žádná poškození vazů nebo kloubu. Lékaři se ale nemohli shodnout na příčinách bolestí, někteří dokonce hovořili o oštěpařském lokti. "Což se mi ale nezdá, protože to je dlouhodobá záležitost. Tohle byla jednorázová rána," vzpomínala na Monte Carlo, kde si zranění přivodila. "Tehdy to bylo nejhorší, po Evropě už to tolik nebolelo," uvedla Špotáková.

Věří, že s vazy by se jí v Londýně nemělo nic stát, proto se rozhodla závodit. "Je to jako kdybyste chtěli skákat do dálky s lehčím výronem," přirovnala. Hned další týden ji čeká závod Diamantové ligy v Curychu, pro ni dvanáctý v sezoně a zároveň finálový. "Proto chci trochu pošetřit síly," plánovala.

V průběžném hodnocení Diamantové ligy v hodu oštěpem je na prvním místě s 12 body. V Curychu se ale uděluje dvojnásobný počet bodů - osm. "Bylo by hezké tady získat nějaké body, ale v Curychu to bude o něčem jiném," souhlasila. O body letos přišla v Eugene a v Gatesheadu, kde byla vždy třetí.

V Londýně může oplatit porážku Němkám - mistryni Evropy Lindě Stahlové i tradiční rivalce a v Barceloně stříbrné Christině Obergföllové. Obzvlášť, když se prý po ME nelichotivě vyjádřily o jejím lokti. "Prý koho bolí loket, tak nemůže hodit 65 metrů," citovala Špotáková. "Mohla by si to odpustit, já také nekomentuji její bolavá záda," utrousila.

Vyjádření Obergföllové jí zprostředkovala další německá oštěpařka Steffi Neriusová, loňská mistryně světa. Sama už ukončila kariéru, ale trénuje postižené atlety a přijede na MS této kategorie do 23 let do Olomouce. "Chtěla přespat v Praze na půl cesty, ale já jsem zrovna v Curychu," řekla Špotáková.

Blíží se konec sezony, ale Špotáková už nyní ví, že příští rok bude muset přípravu přehodnotit. Bude mistrovství světa v Tegu, o rok později olympijské hry v Londýně a potom opět MS. "Už nepotřebuju tolik dřít. Musím si hlavně dávat pozor na achillovku," připomněla své problémy na začátku roku. "Loket je toho následek, nesmím se přetrénovat," dodala.

Letos ale měla možnost účastnit se Diamantové ligy jako ambasadorka, což vzala jako příležitost. "A věřím, že to dotáhnu do vítězství," uvedla. Příští rok ale už riskovat se zdravím nebude. "Rozhodně Diamantovou ligu omezím," podotkla.

Vedle Špotákové budou v Londýně během pátku a soboty z českých atletů závodit také překážkář Petr Svoboda, tyčkařka Jiřina Ptáčníková, překážkářka Zuzana Hejnová a výškař Jaroslav Bába.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma