Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Lvíčata porazila na ME obhájce zlata Němce 2:1

Lvíčata porazila na ME obhájce zlata Němce 2:1
Vítězný gól dal Martin Vitík. Na snímku v souboji s Yannem Bissecem | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté do 21 let porazili ve druhém utkání na mistrovství Evropy obhájce zlata Němce 2:1 a přiblížili se postupu do čtvrtfinále. V součtu s úvodní prohrou s Anglií 0:2 jsou ve skupině C druzí o dva body před Němci a posledním soupeřem Izraelci, s nimiž se „Lvíčata“ utkají ve středu.

Výběr trenéra Jana Suchopárka se v gruzínském Batumi ujal vedení ve 34. minutě po trefě Václava Sejka. Ve druhé půli srovnal Angelo Stiller, ale triumf Čechů vystřelil v 87. minutě Martin Vitík.

„Nechci říct, že je výsledek odpovídající, ale myslím si, že jsme hráli velice dobře. Ještě tam jsou maličkosti. Potřebujeme dál pracovat a věřím, že poslední zápas bude ještě lepší,“ řekl Suchopárek pro ČT sport.

Němci začali aktivněji, v páté minutě Vagnoman vystřelil zpoza vápna vedle. Poté se zaskvěl brankář Jaroš, který vytáhl na roh Stillerovu střelu z přímého kopu. V 21. minutě chytil Vagnomanovu tečovanou ránu a Schade z dorážky minul. Po téměř půlhodině hry se k zakončení dostali i Češi, Karabcův pokus z otočky ale gólman Atubolu vytáhl.

Ve 34. minutě se „Lvíčata“ radovala. Karabec rychlou přihrávkou do běhu našel Kušeje, ten si naběhl až do vápna a nahrál před branku na zakončujícího Sejka. „S Vaskou (Vasilem Kušejem) nám to začíná víc a víc klapat. Hodně se bavíme o spolupráci, protože můžeme těžit z toho, že jsme oba rychlí. Teď se přesně ukázalo to, na čem jsme se domluvili, aby to dal na zadní tyč. Skvěle mi to tam předložil a pak jsem měl jednoduchou práci,“ uvedl Sejk. Pojistit náskok mohl Valenta, jenže Karabcův centr hrudí do branky neusměrnil.

Po změně stran Schade hlavičkoval k tyči, ale Jaroš vyrazil míč na roh. Obhájci zlata srovnali v 70. minutě, Stiller střelou z hranice šestnáctky překonal Jaroše.

V 87. minutě si Češi vzali vedení zpět. Juráskův centr z rohového kopu propadl k Vitíkovi a sparťanský stoper pomocí odrazu od Matricianiho vstřelil rozdílový gól. „Viděl jsem, že se mi balon odrazil k noze. Nepřemýšlel jsem nad tím a snažil jsem se to napálit. Naštěstí to tam spadlo, jsou to obrovské emoce,“ prohlásil Vitík.

Němci si vytvořili tlak, Schadeho ránu z vápna ale zblokoval Vitík a o chvíli později zakončení střídajícího Weisshaupta zneškodnil Jaroš.

Z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále dva nejlepší celky. Účast mezi osmičkou nejlepších má jistou Anglie, která v souběžně hraném zápase porazila Izrael 2:0. Vedle Gruzie spolupořádá turnaj i Rumunsko.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma