Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Lyžař Koukal vyhrál dálkový běh Finlandia Hiihto

Lyžař Koukal vyhrál dálkový běh Finlandia Hiihto
Na letišti Ruzyně v Praze proběhlo 2. března 2010 setkání s českým olympijským týmem po jeho návratu ze zimních olympijských her ve Vancouveru. Na snímku Martin Koukal. MICHAL KALÁŠEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Lyžař Martin Koukal vyhrál závod FIS Marathon Cupu Finlandia Hiihto a připsal si první triumf v seriálu dálkových běhů, kterému dal v této sezoně přednost před běžeckou reprezentací a Světovým pohárem. Stanislav Řezáč dojel na klasické padesátce ve Finsku se ztrátou čtyř sekund pátý a v čele průběžného pořadí má díky absenci svých nejbližších rivalů už náskok 89 bodů.

"I v té klasice to jde. Nenamažeš, nemusíš hýbat nohama a pak to jde i těma rukama. Na rovině jsem se cítil silný a dobře. Do kopce se víc dře, ale na rovinách a z kopce si odpočineš," uvedl Koukal v tiskové zprávě. "Dojezd do stadionu projeli těsně před námi nově rolbami. Zbývaly dvě zatáčky, po nich jsem vyjel zezadu z háku, zalehl a za chvíli měl třicet metrů náskok. Měl jsem fantastické lyže a na posledních dvou stech metrech se to nepouští," prohlásil radostně. Zato Řezáč, vítěz Jizerské padesátky a König Ludwig Laufu, byl z pátého místa zklamaný. "Snažil jsem se to roztrhat, ale v zapadané stopě se nedalo ujet. A ve sjezdu ve vajíčku do cíle mi jely lyže o malinko hůř," řekl. O prvenství v závěru bojovala šestičlenná skupina, v níž Koukal ve finiši předčil italskou trojici Sergio Bonaldi, Marco Cattaneo, Florian Kostner. Jeho dosud nejlepším výsledkem v elitním seriálu dálkových běhů bylo před dvěma týdny třetí místo ve francouzském závodu La Transjurassienne. Koukalovi pomohlo, že ve Finsku strávil celý týden a trať závodu si mohl projet. "Profilově ten největší kopec nebyl tak strašný, bylo to asi osmdesát metrů na čtyřech kilometrech, to se jelo soupaž. Jsem maximálně spokojený, že můžu i v klasice bojovat. Nebyla tady sice absolutní špička, ale Standův skalp je obrovsky cenný," prohlásil Koukal. Třiatřicetiletý někdejší mistr světa v běhu na 50 km si v průběžném pořadí FIS Marathon Cupu polepšil na čtvrté místo. Do konce zbývají ještě tři závody, tím příštím bude v neděli 4. března slavný Vasův běh. Řezáč ve Švédsku pojede, Koukal tento závod vynechá.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma