Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

ME Vídeň: ČR - Bulharsko 6:0. Ani déšť nezastavil HOLKIS team.

ME Vídeň: ČR - Bulharsko 6:0. Ani déšť nezastavil HOLKIS team.
zdroj: tisková zpráva

Z naoko lehkého zápasu se vyklubala zápletka trvající více než tři hodiny. Mohutný déšť dnes byl největším protivníkem českého výběru, který se dokázal vypořádat jak s ním, tak s překvapivě dobře hrajícími Bulharkami.

Do české branky dnes nastoupila poznaňská stálice Šmídová. Od počátku máme možnost vidět rychlé tempo hry našich Bulharských soupeřek a vše nasvědčuje tomu, že Holkis to dnes nebudou mít zas tak jednoduché. Bulharky se blýskaly nejen svou temperamentností a energičností, ale také zápas od zápasu zlepšující se technikou.

Hra se stále přelínala ze strany na stranu a soupeřky se už nezdály jako nejslabší článek turnaje. Až v 11. min se Bížové podařilo vydřít první TR, z nějž následně vyslala vysokou puš, kterou však golmanka jednoduše vyrazila. O dvě minuty později jsme zahrávaly další TR po drsném faulu na Reichlovou. Na střele opět Bížová, míček byl ale zle zastaven. Nicméně si naše děvčata vynutila opakování, kde se zastavení tentokráte zdařilo a přesnou výměnou Bížové s vpravo stojící Brtvovou a zpět, Bížová umístila balonek lehkým pušíkem k pravé tyči – 1:0.

Postupem času hra našich hráček získávala na klidu a přesnosti, ale stále to nebylo to, na co jsme od Holkis zvyklí. Soupeřky naproti tomu ubraly na své pohyblivosti a mrštnosti a tak češky měly ze hry více. Ovšem ve 20. minutě se spustil prudký déšť, který hráčkám vcelku ztěžoval viditelnost. 9 minut do přestávky se Bulharkám podařilo dostat do našeho obranného kruhu a vytěžit TR. Bezpečně jsme ho však ubránily, takže ani naše střežená golmanka nemusela zasahovat. Po pár vteřinách se ovšem ozvala siréna oznamující vždy konec poločasu. V této chvíli to ovšem znamenalo přerušení hry, neboť na tabuli ještě zbývalo celých 7 a půl minuty hry. Ano, přišlo to v pravou chvíli, neboť o dalších pár vteřin později se hřiště začalo pod návalem srážek až ztrácet!

Zprvu se čekalo na střídačkách s tím, že to za chvilku přejde. Ovšem nepřešlo. A tak se za pár desítek minut téměř všechny hráčky, trenéři i judgeové (džadži) rozeběhly do šaten. Čekalo se vskutku dlouho, než se mohlo pokračovat. Dokonce se uvažovalo i o přerušení zápasu až do zítřejšího dopoledne, ovšem prioritou bylo dohrát utkání dnes. K čemuž nakonec došlo, ale až po celých 115 minutách! Hráčky vyplňovaly čas různě - občerstvení banány a pár lžic těstovin, sledováním nyní vodního (až podvodního) hřiště, nebo jen posedáváním v šatně. Této volné chvíle však využil náš trenér i k týmovému popovídání si mezi 38 očima. Po této kratší poradě a tedy i promlouvání do duší viditelně znavených a zklamaných děvčat ohledně průběhu zápasu, jim také nařídil, aby se šly proběhnout a znovu protáhnout.

Zjevně to vše pomohlo, neboť při vstupu na hřiště k pokračování zápasu, vypadala naše děvčata daleko živěji, energičtěji a odhodlaněji, než zrpvu, prostě připravené dotáhnout zápas do vítězného konce za každou cenu. A i když místy stále ještě poprchávalo, vypadalo to, jakoby to našim holkám už vůbec nepřekáželo. Stále držely Bulharky v jejich obranné čtvrtině a nakonec 3 minuty do konce prvního poločasu přišla spása v podobě druhého gólu. Reichlová posílá přesný pas do kruhu, kde přímo před golmankou číhá Brtvová, která sice až na druhý pokus, však přesto, překonává zobáčkem bulharskou golmanku – 2:0. Hned na to, si holky vytvoří i TR, z něhož se nakonec vyklubala penalta. Střela Haklové však bohužel sjela a putovala téměř doprostřed branky nepočitatelnou „rychlostí“, zjevně zde zafungoval déšť a mokrá hokejka. Tím je také po pár vteřinách konečně odpískán první poločas, trvající neuvětitelně dlouhých 143 minut.

Trenérova slova o poločasové pauze zní jasně: „Je to lepší… ale…“ Udá tedy ještě dalších pár taktických rad a o chvilku později posílá naše děvčata na hřiště pohrát si s balonkem a pořádně se před pokračováním rozehřát, neboť déšť počasí poněkud ochladil. Hned v 2. minutě druhého poločasu je v našem podání k vidění pohledné přenesení hry přes celou obranu, přes zálohu, jež posílá horizontální pas přímo na střed útočného kruhu, kde je připravena Bížová, pro níž už není problém překonat jak obránkyni, tak golmanku – 3:0. O čtyři minuty později si naše děvčata vynucují další z TR, opět kombinace napravo, ovšem vytěžen jen další TR. Ani z něho však Bížová svou puší mířenou těsně vedle pravé tyčky, nemění stav utkání. Ve 14. min. však Bulharky zazlobily natolik, že musela poprvé za zápas zasahovat Šmídová, ta se však (byť s menším štěstíčkem) nemýlila. Hned na to následoval náš protiútok. Brtvová dostala nádherný pas do prostoru, doběhla si s ním až do kruhu, kde ji však zbrzdila bulharská golmanka, ani to ji však nezabránilo v tom, aby vyslala balon směrem k bráně. Tam dobíhala Polcarová se zuřivou obránkyní, která u balonku byla bohužel dříve, a tak stihla odvrátit hrozící hrozbu inkasované branky tím, že odpálila balon směrem od jejich svatyně. Ovšem zde doběhla naše rychlonožka Haklová a bulharské plány překazila – 4:0. Následovalo dalších pár pohledných akcí a šancí nejen Capouchové, Polcarové a Jirsové, nicméně k zakončení vždy chyběl ždibec přesnosti.  Dalšího gólu se Češky dočkaly až sedm minut před koncem, kdy se po střele Bížové  odrazil míček k Jindřišce Reichlové, jež poslala nechytatelnou střelu přímo k tyči bulharské svatyně a připsala si tak svůj první gol na šampionátu – 5:0. Posléze následovaly i další z řady našich TR, ovšem puš Haklové i střela Neubertové byly eliminovány. Když už to vypadalo, že se skore do konce utkání nezmění, tak si mrštná myška Laciná našla cestičku pro svůj pas na penaltě připravené Haklové, které se nakonec na druhý pokus podaří překonat golmanku soupeřek a tím pěknou tečkou završit utkání – 6:0.

Výsledek druhého dnešního utkání mezi Rakouskem a Litvou skončil překvapivou výhrou domácích Rakušanek, které v utkání nebyly lepším celkem. Výhra 2:1 tedy znamená pro český tým to, že pokud v sobotním utkání uspějí proti soupeřkám z Litvy, budou slavit postup do divize B. V případě nepříznivého výsledku budou mít hráčky HOLKIS teamu možnost reparátu v neděli proti Rakušankám.

ČR - Bulharsko 6:0 /2:0/
Bížová 2x, Haklová 2x, Reichlová, Brtvová

TR:   8 – 1
Zelené karty:   0 – 1
Žluté karty:   0 – 1
Střely na branku:23 - 1

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma