Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Mrůzkovi těsně utekl desátý titul mistra světa, domů si čeští kajakáři odvezou stříbro

Mrůzkovi těsně utekl desátý titul mistra světa, domů si čeští kajakáři odvezou stříbro
Hlídka singlkanoistů ČR | zdroj: Jan Homolka

Během prvních dní Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě ve Valtellině dokázali čeští reprezentanti vybojovat už osm medailí. Ke včerejším pěti kovům z individuálního dlouhého sjezdu dnes čeští závodníci přidali další tři z týmového závodu. Kajakář Kamil Mrůzek navázal na svůj včerejší bronzový úspěch a spolu se svými týmovými kolegy vybojoval stříbro. O další dvě stříbrné medaile se postarali singlkanoisté a deblkanoisté.

Česká kajakářská hlídka šla do závodu v dlouhém sjezdu s velkými nadějemi. "O medaili jsme se poprat rozhodně chtěli, papírově jsme byli na třetí místo," říká Mrůzek, který spolu s Karlem Slepicou a Richardem Hálou v týmovém závodě na Mistrovství světa v italské Valtellině vybojoval stříbro.

"Jasnými favority byli po včerejším závodě Němci a dobře našlápnuto měli také Francouzi," vypočítává své soupeře Mrůzek. Obávané Němce se ale českým borcům podařilo porazit a od Francouzů dostali jen tři vteřiny. Pro Mrůzka je to po včerejší bronzové medaili z individuálního závodu na letošním světovém šampionátu už druhý trumf.

Stříbrný úspěch podpořily další dvě české hlídky a to singkanoisté a deblkanoisté. V singlech medaili vybojovali Ondřej Rolenc, Lukáš Novosad a Vladimír Slanina. Rolenc během své kariéry už získal nespočet medailí, včetně včerejší stříbrné z dlouhého sjezdu. Pro nováčka v reprezentaci Slaninu je naopak stříbrná medaile prvním světovým úspěchem v seniorské kategorii. O další stříbro se zasloužili deblířské posádky Lukáš Uncajtik s Davidem Lisickým, Filip Jelínek s Václavem Kristkem a Petr Veselý s Markem Rygelem. Poslední jmenovaní přidali dnešní medaili k té včerejší zlaté. Nejlépe ze všech států si vedli Francouzi, kteří brali zlato ve všech kategoriích.

Legenda sjezdu na divoké vodě Kamil Mrůzek se poprvé zúčastnil mistrovství světa už v roce 1996. Od té doby stihl nasbírat kromě dalších čtyř medailí devět titulů mistra světa, z toho jeden v individuálním závodě. Dnes si do své sbírky kajakář z Dukly přidal už čtrnáctý cenný kov, tentokrát stříbrný. "Doufám, že ještě příští rok ta dvacátá sezona klapne a nějakou tu medaili z vody vylovím, ať už tady ve Valtellině nebo někde jinde," říká Mrůzek s lyšáckým úsměvem.

Mrůzek patří do slavné kanoistické rodiny. Spolu se svou švagrovou Michalou Mrůzkovou se zasloužili o dvě z pěti individuálních medailí ve včerejším dlouhém závodě. Mrůzková se do vrcholového sportu vrátila po šestileté mateřské dovolené a hned v prvním mezinárodním závodě svým druhým místem dokázala, že její sportovní kariéra ještě zdaleka nekončí. Mrůzková je držitelkou šesti titulů mistra světa ve sjezdu na divoké vodě, ale také dvojnásobnou olympioničkou z Athén a Pekingu v rychlostní kanoistice.

Po změně programu pokračuje Mistrovství světa 2014 v pátek sprintovou kvalifikací, v sobotu se jede finále sprintu a týmů.            

Hlidka deblkanoistu CR Hlídka deblkanoistů ČR | zdroj: Jan Homolka

Zdroje:
Český svaz kanoistiky na divokých vodách

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma