Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

MS ´20´: Češi vyhlásili útok na medaili, pak je zdemolovali Švédové 10:1

MS ´20´: Češi vyhlásili útok na medaili, pak je zdemolovali Švédové 10:1
zdroj: tisková zpráva

Ostudnou porážku utrpěli v zahajovacím utkání mistrovství světa hráčů do 20 let čeští hokejisté. Se Švédy prohráli v sobotu v kanadské Regině vysoko 1:10.

Obhájci stříbra rozhodli o svém vítězství již v první třetině, kterou vyhráli 4:0. Jediný úspěch svěřenců Jaromíra Šindela zaznamenal ve 26. minutě Jan Káňa. V brance vystřídal Jakuba Sedláčka po čtvrtém gólu Pavel Francouz.

Další utkání čeká český tým o půlnoci z neděle na pondělí, kdy se v důležitém souboji pro vývoj v základní skupině B utkají s Finy. 

Seveřané začali lépe od samého úvodu, v němž musel po šanci Tedenbyho vytáhnout pohotový zákrok brankář Sedláček. Odpovědí českých mladíků byla na konci šesté minuty velká příležitost Knotka, jenž však tváří v tvář gólmanovi Markströmovi neuspěl. O chvilku později se však již radovali Švédové z vedoucího gólu, když Sedláček nestačil na blafák Peterssona. 

Šindelovi svěřenci mohli rychle odpovědět, když musel na trestnou lavici jako první v utkání Krüger, ale větší šance měli až v 15. minutě při hře pět na pět, když z dobré pozice mířil nad Káňa a po něm se před branku protáhl výtečně Vincour, ale vylámal si zuby na Markströmovi.

Závěr prvního dějství pak zcela opanovali Švédové. Jen pár vteřin poté, co přežili horké chvilky před svým brankovištěm, zvýšil na dvoubrankový rozdíl zcela zapomenutý Rodin. O dvě minuty později přidal další zásah Tedenby a za dalších 100 vteřin zvýšil osamocený Lander. To už bylo moc na gólmana Sedláčka, který přepustil místo v brance Francouzovi. 

Když v polovině 23. minuty připojil pátý gól do české sítě Svensson-Pääjärvi, který poslal Kubalíka z trestné lavice po pouhých 19 vteřinách, bylo jasné, že první body na šampionátu si připíší favorizovaní Švédové. Nic na tom nemohl změnit ani čestný úspěch z hole Káni z 26. minuty, který padl po precizní přesilovkové souhře. Již 21 sekund nato odpověděl Klingberg. V závěru třetiny mohl snížit Knotek, ale ve velké šanci selhal. 

Velký debakl se začal naplňovat hned v úvodu závěrečné dvacetiminutovky. Do skončení 43. minuty se totiž trefili ještě Erixon s Landerem a český výběr byl zralý na vhození pověstného ručníku do ringu. Švédové se i nadále bavili hokejem a svého soupeře nakonec potupili "desítkou", kterou završili Silfverberg a Larsson.

Češi před turnajem avizovali svou touhu získat pod dlouhém půstu v této kategorii na MS opět medaili. Optimismu mohl částečně nahrát i fakt, že Češi dosáhli dvou slušných výsledků v přípravných utkáních s jedním z favoritů turnaje Kanadou a také USA.

Výsledek:

Česká republika - Švédsko 1:10 (0:4, 1:2, 0:4) 

Branky a nahrávky: 26. Káňa (Knotek, Vincour) - 8. Petersson (Erixon, Svensson-Pääjärvi), 16. Rodin (Ekman Larsson), 18. Tedenby (Krüger, Rundblad), 20. Lander (Petersson, Svensson-Pääjärvi), 23. Svensson-Pääjärvi (Erixon, Petersson), 26. Klingberg (Lundberg), 41. Erixon (Svensson-Pääjärvi), 43. Lander (Rodin), 52. Silfverberg (Rodin), 55. Larsson (Svensson-Pääjärvi, Johansson). Rozhodčí: Baluška (SR), Zalaski - Jobson, Traub (všichni Kan.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:3.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma