Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Na Dakaru se představí jen sedm kompletně českých posádek

Na Dakaru se představí jen sedm kompletně českých posádek
COPIAPO(CHILE), 10/01/2011.- Czech driver Ales Loprais, drives his truck during the 8th stage of Rally Dakar 2011 between Antofagasta and Copiapo, in Chile, 10 January 2011. MEDIAFAX / EFE | zdroj: tisková zpráva

Nezvykle nízký počet českých posádek se představí v nadcházejícím ročníku Rallye Dakar, který bude zahájen v neděli 1. ledna v argentinském Mar Del Plata. Do legendární vytrvalostní soutěže, která se již počtvrté pojede v Jižní Americe, se přihlásilo jen sedm kompletně českých posádek. V dalších dvou má Česko důležité zastoupení.

Tradičně nejpočetnější zastoupení bude mít český motorsport v kategorii kamionů, ve které patří do širšího okruhu favoritů Aleš Loprais s tatrou. Synovec šestinásobného vítěze afrického Dakaru Karla Lopraise usedne do nového speciálu, se kterým v létě vyhrál i Rallye Hedvábné stezky. "Na startu bude minimálně deset posádek, které mají ambice vyhrát a budou se rvát o vteřinky. My mezi hlavní favority nepatříme, ale stejně jako každý rok chceme zatápět vepředu. Uděláme vše pro co nejlepší výsledek," řekl Loprais, jehož maximem na Dakaru je třetí místo z roku 2007. Na umístění v popředí pomýšlí i Josef Macháček, který již pětkrát ovládl hodnocení čtyřkolek. Po poslední výhře v roce 2009 ale dvakrát nedojel, proto je tentokrát jeho hlavním cílem rallye dokončit. "Dakar pojedu tak, aby mě to bavilo. Určitě se nebudu honit za mladými kluky," uvedl čtyřiapadesátiletý Macháček před odjezdem na start. Druhý motocyklista Jan Veselý si za cíl stanovil vylepšit své maximum, kterým je 52. místo. Dojet lépe než před rokem se bude snažit i Jaroslav Valtr s kamionem Liaz nebo Martin Kolomý s tatrou, jehož snažení v minulém ročníku ukončila nehoda. Premiérový start čeká Tomáše Vrátného, týmovou dvojku Lopraisova týmu. Historicky nejúspěšnější český pilot v kategorii automobilů Miroslav Zapletal, sedmý z roku 2009, se tentokrát představí za volantem kamionu, neboť pojede jako takzvaná "ostrá asistence" v barvách polského týmu Caroline, za který bude startovat i populární skokan na lyžích Adam Malysz. "Nepůjde nám o pořadí. Jen si to vyzkouším, abych se ujistil, že osobní auto je pro mě úplně jiná dimenze," řekl Zapletal. Organizátoři pro posádky připravili trať dlouhou více než osm tisíc kilometrů, která povede od břehů Atlantiku až k pobřeží Tichého oceánu. Měřené úseky jsou odlišné pro jednotlivé kategorie. Zatímco motocyklisty čeká 4372 měřených km, automobily "jen" 4161 km a kamiony 4120 km. K dosavadním hostitelským zemím Argentině a Chile se nově přidalo Peru. Dakar se také vrací k systému startu a cíle v jiném místě. Předchozí jihoamerické ročníky začínaly i končily vždy v argentinské metropoli Buenos Aires. "V Peru najdeme pouště písečné i skalnaté, ale jiné než v chilské Atacamě. A mnohem víc to připomíná Afriku. Budou to čtyři dny dun. Prostě písek a písek," řekl ředitel závodu Francouz Etienne Lavigne při dubnové prezentaci rallye v Praze.
Přehled posádek s českou účastí: motocykly: Jan Veselý (Yamaha), čtyřkolky: Josef Macháček (Yamaha), kamiony: Aleš Loprais, Petr Almáši, Michal Ernst (Tatra); Tomáš Vratný, Ota Měřínský, Radim Pustějovský (Tatra); Jaroslav Valtr, Jan Bervic, David Pabiška (Liaz); Martin Kolomý, René Kilián, David Kilián (Tatra); Miroslav Zapletal, Petr Zábranský, Robert Randýsek (MAN); André de Azevedo, Maykel Justo (oba Braz.), Jaromír Martinec (Tatra); Josef Cabala (Pol.), Josef Kalina, Jakub First (Liaz).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma