Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Never change a winning team: Maskoty Boba a Bobka znovu vytáhli z klobouku

Never change a winning team: Maskoty Boba a Bobka znovu vytáhli z klobouku
Bob a Bobek jako maskoti hokejového MS v roce 2015 | zdroj: Profimedia

Maskoty hokejového mistrovství světa v Česku v příštím roce budou králíci z klobouku Bob a Bobek. Organizátoři šampionátu vsadili na stejné postavičky jako v roce 2015, kdy se šampionát konal rovněž v Praze a Ostravě. Maskoty představili na dnešní tiskové konferenci.

„Není jednoduché najít řešení, které splňuje požadavky vztahu k Česku, hokeji, akčnosti maskotů a akceptaci fanoušků. Nakonec ze všech možností zvítězili znovu Bob a Bobek, kteří si pro příští rok navléknou nový dres s logem mistrovství světa,“ řekl prezident pražského organizačního výboru Petr Bříza.

Pořadatelé podle něj zvažovali, zda využít existující postavy nebo vytvořit nové. „Logické by bylo využití puku nebo lva, což byly motivy, které u nás už při minulých mistrovstvích světa byly,“ podotkl Bříza. Důležité bylo, aby zvolené postavy byly známé svým kladným přístupem v hokeji.

„Po dlouhých debatách jsme zvolili řešení, které si myslíme, že je skvělé. I na kongresech mezinárodní federace se nás stále ptali, proč nevyužijeme znovu králíky. Věříme, že budou stejně úspěšní jako v roce 2015,“ uvedl Bříza.

Oproti roku 2015 populární králíci obléknou modré dresy namísto červených a budou mít čísla 20 a 24. Na první pohled tak vypadají, jako kdyby na sobě měli dresy slovenské reprezentace.

„Na půdě ČSLH se diskutuje o třetí sadě (českých) dresů, která by byla modrá. Tato modrá ale odpovídá fondu, který používá vizuál mistrovství světa. Je to stejná modrá,“ řekl Bříza. „Králíci nereprezentují národní tým, ale celý světový šampionát,“ doplnil generální sekretář MS Vladimír Šafařík.

Podobné maskoty zvolili organizátoři MS na českém území i v minulosti. V letech 1985, 1992 a 2004 vsadili na lvy a dvojice lvů byla například i maskoty juniorského světového šampionátu v roce 2020 v Ostravě a Třinci.

Zápasy na MS v letech 2021 a 2023 v Lotyšsku a Finsku poté doprovázel ježek Spiky. Hlavním důvodem ale bylo, že první turnaj se konal v koronavirové době, a fanoušci si tak nemohli Spikyho plnohodnotně užít. Stejně jako Češi by se navíc mohli zachovat Švýcaři, kteří údajně plánují pro rok 2026 opět využít krávu Cooly. Před třemi lety už tak učinili, šampionát byl ale kvůli koronavirové pandemii zrušen. 

Světový šampionát se v Praze a Ostravě uskuteční od 10. do 26. května. 

O přednostní vstupenky na hokejové MS 2024 projevilo zájem přes 120 000 lidí

Do soutěže o přednostní právo k nákupu vstupenek na hokejové mistrovství světa v Česku v příštím roce se zaregistrovalo přes 123 000 fanoušků. Ti, kteří budou vylosovaní, budou mít šanci zakoupit si vstupenky od pondělí 2. října. Největší zájem byl o zápasy české a slovenské reprezentace. Volný prodej vstupenek začne v úterý 10. října v 10 hodin, oznámili organizátoři šampionátu na dnešní tiskové konferenci v Praze.

„Celkem se nám zaregistrovalo 123 218 fanoušků, což je fenomenální číslo, které jsme opravdu nečekali. Zájem je opravdu enormní a větší než v roce 2015,“ řekl manažer prodeje vstupenek Martin Gremlica.

Největší zájem byl o denní balíčky s českými zápasy proti Kanadě, Finsku a Švýcarsku. „I na utkání proti Velké Británii bychom ale neměli problém vyprodat stotisícový stadion,“ uvedl Gremlica. V ostravské části šampionátu byl podle očekávání největší zájem o utkání Slovenska a Polska.

Vylosované fanoušky informují organizátoři do pátku, od pondělí do středy poté budou mít možnost si vstupenky zakoupit. Druhá fáze přednostního prodeje pro nevylosované bude spuštěna v pátek a opět bude třídenní. „V prvním kole máme alokovanou kapacitu tak, abychom uspokojili všechny. Ve druhém kole budou k dispozici nevyužité vstupenky z prvního kola,“ řekl Gremlica. V soutěži lze získat až osm denních balíčků.

Vstupenky na všechny zápasy základní části a obě ostravská čtvrtfinále budou k dispozici v síti Ticketportal, vstupenky na zápasy play off v Praze bude prodávat Ticketmaster. Zástupci obou společností jsou přesvědčeni, že očekávaný úvodní nápor zvládnou. Pro hladší průběh nákupu doporučují fanouškům, aby se s předstihem zaregistrovali.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma