Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Neymar překonal Pelého a Brazílie deklasovala na úvod kvalifikace Bolívii

Neymar překonal Pelého a Brazílie deklasovala na úvod kvalifikace Bolívii
Neymar v zápase s Bolívií překonal Pelého rekord | zdroj: Profimedia

Neymar překonal Pelého v počtu branek za brazilskou fotbalovou reprezentaci a dvěma góly pomohl na úvod jihoamerické kvalifikace o postup na mistrovství světa 2026 k jasnému vítězství 5:1 nad Bolívií. Jednatřicetiletý útočník al-Hilálu se před utkáním dělil se zesnulou legendou se 77 góly v brazilském dresu o první místo, po pátečním zápase v amazonském Belému se dostal na 79 branek.

Neymar se střelecky prosadil v 61. a 93. minutě a zaznamenal poslední dva góly Brazílie. Skóre mohl přitom otevřít už v 17. minutě, ale neproměnil penaltu. Rekordní trefu oslavil úderem pěstí do vzduchu, což byl tradiční způsob, kterým slavil své góly Pelé.

„Jsem moc šťastný, nemám slov. Nikdy jsem si nemyslel, že na tenhle rekord dosáhnu,“ řekl Neymar poté, co od prezidenta svazu Ednalda Rodriguese převzal pamětní plaketu. „Chci říct, že tohle (rekord) neznamená, že jsem lepší než Pelé nebo než jakýkoli jiný hráč národního mužstva. Vždy jsem chtěl psát svůj vlastní příběh v reprezentaci a dnes se mi to podařilo,“ uvedl následně v prohlášení po 125. zápase za Brazílii.

Trojnásobný mistr světa Pelé zemřel loni 29. prosince ve věku 82 let. „Gratulace Neymarovi Jr. k překonání Králova rekordu v počtu gólů v oficiálních zápasech FIFA. Pelé ti dnes určitě tleská!“ napsali na sociálních médiích zástupci Pelého nadace.

Dva góly zaznamenal v zápase také Rodrygo z Realu Madrid, třetím brazilským střelcem byl barcelonský Raphinha. V druhém kvalifikačním duelu zóny CONMEBOL se Brazilci představí v úterý v Peru.

Úspěšně vstoupila do kvalifikace Uruguay, jež v prvním soutěžním utkání pod trenérem Marcelem Bielsou porazila 3:1 Chile. Dvakrát se za vítěze trefil Nicolás de la Cruz, třetí gól vstřelil kapitán Federico Valverde z Realu Madrid.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma