Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Novým předsedou Juventusu bude Ferrero, správní rada včetně Nedvěda rezignovala

Novým předsedou Juventusu bude Ferrero, správní rada včetně Nedvěda rezignovala
Pavel Nedvěd | zdroj: Profimedia

Novým předsedou Juventusu Turín bude Gianluca Ferrero. Ve funkci nahradí Andreu Agnelliho, který v pondělí spolu s celou správní radou včetně viceprezidenta Pavla Nedvěda rezignoval. Podle médií bylo důvodem odstoupení podezření z falšování účetnictví.

O Ferrerově nominaci do vedení klubu informovala holdingová společnost Exor rodiny Agnelliových, která Juventus ovládá.

Novým výkonným ředitelem místo Maurizia Arrivabeneho se stane Maurizio Scanavino. Kompletní seznam kandidátů do nového představenstva chtějí zástupci holdingu oznámit do poloviny prosince. Valná hromada klubu byla přeložena na 18. ledna.

„Ferrero má solidní zkušenosti i potřebné technické znalosti stejně jako opravdovou vášeň pro Bianconeri, což z něho dělá nejlepšího kandidáta na tuto pozici,“ uvedl Exor v prohlášení na adresu zkušeného italského auditora. Scanavino je v současnosti manažerem vydavatelské skupiny GEDI, kterou většinově vlastní Exor.

Italské úřady obvinily vedení Juventusu z falšování účetnictví už loni, ale letos v dubnu byli všichni činovníci zproštěni viny. Od října ale byli Nedvěd a dalších 14 funkcionářů opět vyšetřováni.

Dlouholetý záložník Juventusu Nedvěd a další představitelé turínského celku jsou podezřelí, že v letech 2018 až 2020 si z přestupů fotbalistů brali protiprávní provize a investorům vykazovali falešné zisky.Dvakrát kvůli tomu byla odložena valná hromada klubu, kde se měl schvalovat nový rozpočet. V ročníku 2021/22 zaznamenal Juventus rekordní ztrátu 254 milionů eur (asi 6,2 miliardy korun).

Padesátiletý Nedvěd za Juventus nastupoval v letech 2001 až 2009 a získal s ním dva tituly. Po ukončení kariéry se bývalý hráč pražské Sparty nebo Lazia Řám přesunul do vedení klubu. Šestačtyřicetiletý Agnelli se do čela turínského klubu postavil v květnu 2010. Pod jeho vedením „Stará dáma“ získala rekordních devět mistrovských titulů za sebou. Celkem má Juventus na kontě rekordních 36 titulů. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma