Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Odpůrce videorozhodčího Rada: Sudí se sedm minut šťourá v uchu, i hokej se hraje kratší dobu

Odpůrce videorozhodčího Rada: Sudí se sedm minut šťourá v uchu, i hokej se hraje kratší dobu
Trenér Petr Rada s fotbalisty Jablonce během utkání se Spartou | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Trenér jabloneckých fotbalistů Petr Rada po prohře 3:4 po prodloužení v semifinále domácího poháru na Spartě opět zkritizoval projekt videorozhodčího. Bývalého kouče české reprezentace naštvalo, že sudí neúměrně dlouho přezkoumávali situaci u vyrovnávacího gólu Severočechů na 2:2, a kvůli tomu nakonec nastavili nezvyklých 11 minut. Radovi připadá, že fotbalový zápas kvůli videorozhodčím už začíná trvat déle než hokejový.

V 50. minutě jablonecký Miloš Kratochvíl vyrovnal na 2:2 a poté sudí dlouhé minuty přezkoumávali, zda se jedná o regulérní branku. K monitoru vedle arbitra Tomáše Klímy dorazil netradičně i jeden z asistentů.

„Rozhodčí se sedm minut šťourá v uchu, jestli mu nezalehl bubínek. Je to pro mě úplně fascinující, protože tohle může rozhodnout během minuty. Rozhodčí se jde podívat na video a povolá si pomezního, aby tam nebyl sám, aby ho někdo nebouchl,“ uvedl na tiskové konferenci Rada.

„Neviděl jsem pomezního, aby šel k hlavnímu. Asi mu byla zima, tak se šel proběhnout. Nechápu to, tudy fotbal nevede. Mohl povolat k videu i třetího a mohli dát mariáš,“ prohlásil ironicky bývalý kouč české reprezentace.

V dlouhém jedenáctiminutovém nastavení jeho svěřenci inkasovali vyrovnávací gól na 3:3 a v prodloužení pak Sparta otočila stav. „Při vyrovnávacím gólu nemám hráčům co vytknout, protože to roh nebyl. Z mého pohledu a těch záběrů, které jsou, jsme měli jít od naší brány ven. Hráče jsem musel v kabině uklidňovat,“ prohlásil Rada, který je dlouhodobě odpůrcem videa ve fotbale.

„Dokud budu žít a dělat fotbal, video pro mě neexistuje. Rozhodčí jsou alibisti, pomezní nezvedají ofsajd a hráči se mohou zranit. Už se mi zdá, že i hokej se hraje kratší dobu. Když sem půjdou děti na fotbal, tak tady příště umrznou. Být tu o 20 minut déle, tak rodiče řeknou, že příště už nemůžeš, protože se bude hrát do 10 hodin večer. Ale víte co, tohle všechno jsou maličkosti oproti tomu, že na Ukrajině je válka,“ doplnil Rada.

Svůj tým jinak za výkon na Letné chválil. „Hráčům jsem poděkoval, venku jsme dali tři góly. Doteď jsme moc góly nedostávali, dnes tři. Byl to fotbal jak na houpačce. Vedli jsme, pak prohrávali, pak vedli a pak jsme tahali za kratší konec. Mrzí nás to, byli jsme blízko,“ řekl Rada, který před angažmá v Jablonci trénoval na Spartě.

Sparta je ve finále domácího poháru

Fotbalisté pražské Sparty otočili domácí zápas s Jabloncem a po výhře 4:3 po prodloužení si po dvou letech zahrají finále domácího poháru. V něm se svěřenci trenéra Pavla Vrby 4. května utkají buď s Hradcem Králové, nebo se Slováckem, druhé semifinále je na programu 25. března.

Hosté vedli na Letné po gólu Tomáše Malínského. Domácí otočili skóre na přelomu poločasů, nejprve se trefil bývalý hráč Jablonce Tomáš Čvančara a po něm Ladislav Krejčí mladší. Severočeši ale v 50. a 57. minutě zásluhou Miloše Kratochvíla a Davida Štěpánka zvrátili stav. Severočeši byli blízko tomu, aby Spartě oplatili čtvrtfinálové vyřazení z minulé sezony po prohře 1:4 a postoupili do finále po čtyřech letech. Jenže v páté minutě nastavení Čvančara poslal duel do prodloužení, v němž po dvou minutách vstřelil rozdílový gól Adam Hložek.

Letenští zaútočí na osmý triumf v domácím poháru v samostatné historii. Finále odehrají na hřišti soupeře, jelikož v tabulce koeficientů za posledních pět pohárových ročníků jsou oba jejich možní protivníci hůře postavenými týmy.

Semifinále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Sparta Praha - Jablonec 4:3 po prodl. (3:3, 1:1)
Branky: 45. a 90.+5 Čvančara, 47. Ladislav Krejčí II, 92. Hložek - 35. Malínský, 50. Kratochvíl, 57. Štěpánek. Rozhodčí: Klíma - Caletka, Hájek - Hrubeš (video). ŽK: Wiesner, Ladislav Krejčí II, Čvančara, Souček, Heča - Malínský, Martinec, Kratochvíl, Černák. Diváci: 4986.

Sestavy:
Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí I (77. Minčev) - Pešek (66. Haraslín), Sáček (66. Höjer), Ladislav Krejčí II, Dočkal (102. Pavelka), Hložek - Čvančara (108. Souček). Trenér: Vrba.
Jablonec: Hanuš - Surzyn, Martinec, Štěpánek, Zelený - Hübschman (106. Nykrín) - Malínský (85. Smejkal), Kratochvíl, Houska (96. Ikaunieks), Pilař (70. Černák) - Silný (90.+6 Považanec). Trenér: Rada.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma