Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Olomouc si kvůli korupční kauze Evropskou ligu nezahraje

Olomouc si kvůli korupční kauze Evropskou ligu nezahraje
V Doosan areně ve Štruncových sadech v Plzni se 2. května 2012 odehrálo fotbalové finále Poháru České pošty mezi AC Sparta Praha a SK Sigma Olomouc. Na snímku radost hráčů Olomouce. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Olomouce si navzdory triumfu v Poháru České pošty v nadcházející sezoně předkolo Evropské ligy (EL) nezahrají. Odvolací komise UEFA dnes Sigmě na rok zakázala start v pohárech kvůli disciplinárnímu trestu od Fotbalové asociace ČR za účast v korupční aféře s Bohemians Praha.

Zatím není jasné, zda bude moci místo Hanáků startovat v EL jiný český tým. Pokud by to UEFA povolila, poháry by si zahrála Mladá Boleslav, která obsadila čtvrté místo v lize. Podle webu fotbalové asociace nyní generální sekretář FAČR Rudolf Řepka kontaktuje oddělení klubových soutěží UEFA, aby se domluvil na tom, který český klub uvolněné místo zaujme. Olomouc v květnovém finále domácího poháru porazila Spartu 1:0 a vybojovala si tím účast ve třetím předkole EL. Už před zápasem ale nebylo jisté, zda by ji UEFA do druhé nejprestižnější klubové soutěže pustila. Evropská fotbalová unie totiž uplatňuje pravidlo, podle něhož nesmí hrát evropské poháry týmy, které měly potíže s korupcí. Loni na to doplatil Fenerbahce Istanbul, který byl těsně před losem vyřazen z Ligy mistrů. Olomouc pyká za korupční kauzu, která se táhne do roku 2009. Hanáci tehdy v posledním ligovém kole porazili Bohemians Praha 3:0 a zajistili si účast v pohárech. Šéf střížkovského klubu Karel Kapr o mnoho měsíců později obvinil brankáře Sigmy Petra Drobisze, že se pokusil hostující hráče podplatit částkou 300 tisíc korun. Celá kauza se dlouhou dobu táhla, disciplinární komise FAČR nakonec potrestala obě strany. Olomouc dostala pokutu čtyři miliony korun a v tabulce jí bylo odečteno devět bodů. Přesto se Hanáci v uplynulé sezoně dokázali v nejvyšší soutěži zachránit. Případ stále řeší soudy.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma