Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Panamské dobrodružství může přijít Messiho pořádně draho

Panamské dobrodružství může přijít Messiho pořádně draho
Lionel Messi to teď nemá rozhodně lehké | zdroj: Profimedia

V červenci letošního roku se Lionel Messi dostaví k soudu ve španělské Barceloně. Držitel pěti Zlatých míčů čelí obvinění z daňových podvodů a kromě finančních postihů mu hrozí i dva roky vězení. V letech 2007 až 2009 totiž ošidil státní kasu o čtyři miliony eur, a přestože nedoplatek zpětně uhradil, soudní stíhání tím nezastavil. Jak navíc prozrazují dokumenty, které unikly z právní firmy Mossack Fonseca, Messiho daňové úlety tím ani zdaleka neskončily.

"Nekoukám se na to, co podepisuju. Když mě můj otec požádá, abych mu něco podšrtnul, tak to v dobré víře udělám," hájil se Messi během soudního slyšení v loňském roce.

S obranným mechanismem – nic jsem neviděl, nic neslyšel – vyrukoval před časem i další fotbalový velikán Franz Beckenbauer. Ten stál v čele výboru, který vedl úspěšnou kandidaturu Německa pro pořádání mistrovství světa v roce 2006. Férovost procesu však byla v minulých měsících zpochybněna a německý internacionál teď čelí obvinění z úplatkářství.

A stejně jako Beckenbauerovi, ani Messimu nemusí povídačky o špuntech v uších a pásce přes oči zachránit kůži.

Jedním uchem tam a druhým ven

Německý deník Süddeutsche Zeitung v rámci aféry Panama Papers ukázal prstem na dosud neznámý právní subjekt s názvem Mega Star Enterprises.

Podle uniklých dokumentů vlastní Messi padesátiprocentní podíl v této společnosti, která je napojená na firmu Mossfon. Ta zajišťovala pomocí krycích společností finanční služby dalším více než dvaceti současným i bývalým fotbalovým hvězdám.

Jak celý proces funguje? Hráč prodá svá tzv. image rights (práva na komerční využití) firmě registrované v některém z daňových rájů. Společnost je obratem distribuuje sponzorům, kteří chtějí využít hráčovu tvář pro reklamní účely. Klíčové je, že celý proces je prakticky zbaven jakýchkoliv daní.

Messi si přitom jen v loňském roce vydělal závratných 65 milionů eur. Více než polovinu této sumy mu zajistila jeho současná smlouva s Barcelonou, dalších takřka 28 milionů mu vynesly dohody se sponzory. O finance a daňové záležitosti se podle vlastních slov nestará, vše má pod palcem jeho otec Jorge Horacio.

Naštvaný rodič se v minulých dnech ostře ohradil proti všem spekulacím a podezřením, jež dopadají na bedra jeho syna. "Lionel Messi nebyl spolupachatelem žádného trestného činu. Všechna obvinění, která tvrdí, že jsme vytvořili nový systém pro daňové úniky a praní špinavých peněz, jsou nepravdivá a urážlivá zároveň."

Podle Jorgeho Horacia uhradil jeho potomek všechny daňové nedoplatky a Messiho jmění a příjmy jsou spravovány tak, aby k žádným podobným problémům nedocházelo.

Materiály deníku Süddeutsche Zeitung však tvrdí úplný opak. Kromě již zmíněných čtyř milionů eur, kvůli kterým teď argentinský fotbalista musí absolvovat slyšení u soudu, proplulo krycími společnostmi dalších 10 milionů od velkých korporací jako je Adidas, Danone nebo Telefónica.

Jeden z dokumentů, který je datován na červen 2013 – tedy dávno po Messiho daňových radovánkách z let 2007 až 2009 – nese podpis jak Joseho Horacia, tak jeho syna. Jestli se toho chytnou španělské soudy, tak bude mít rodinný klan o zábavu postaráno.

Zdroje:
Vlastní, ESPN, DW.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma