Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Pergl prý rasisticky urážel Kweukeho, Sparta přípravný duel nedohrála

Pergl prý rasisticky urážel Kweukeho, Sparta přípravný duel nedohrála
Image: 0116657895, License: Rights managed, POTYČKA NA HŘIŠTI. V přátelském zápase Sparta - Bellinzona vznikla strkanice po, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.cz, iDNES.cz | zdroj: tisková zpráva

Přípravný zápas mezi fotbalisty Sparty a Bellinzony ve španělském Jerezu byl v závěru prvního poločasu předčasně ukončen kvůli tomu, že český bek v barvách druholigového švýcarského klubu Pavel Pergl podle Pražanů rasisticky urážel kamerunského útočníka Leónarda Kweukeho. Informoval o tom web Sparty. Pergl připustil, že se s Kweukem hádal, ale odmítá jakýkoliv rasistický podtext.

Ke konfliktu mezi Kweukem a bývalým sparťanem Perglem došlo krátce po půlhodině hry. Následovala potyčka, po které Pergl dostal od korejského arbitra červenou kartu. "Český hráč v soupeřově týmu mne rasisticky urážel," uvedl Kweuke, který ještě půl hodiny po utkání zdrceně seděl poblíž hřiště. "Leo byl ze všeho hodně přešlý, ani se mu o tom moc nechtělo mluvit," řekl ČTK mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Pergl po utkání vyloučil, že by jakkoliv slovně narážel na Kweukeho barvu pleti. "Nic rasistického jsem mu neřekl. Přiznávám, že jsem na něj křiknul 'You fucking bastard', ale rasistického tam nebylo vůbec nic," citoval server iDnes.cz Pergla.  Bellinzona na svých internetových stránkách přinesla krátkou zprávu k utkání, v níž o konfliktu Pergla s Kweukem nezmiňuje. Podle Švýcarů byl zápas ukončen na jejich vlastní žádost na protest proti tomu, s jak "tvrdou a nesportovní" hrou sparťané vyrukovali do přípravného utkání. Jako příklad web uvádí, že na útočníka Gastona Magnettiho sparťané udělali třináct faulů za 40 minut. Sparťané si stojí za tím, že důvodem ukončení utkání je Perglův exces. Generální sportovní manažer klubu Jaroslav Hřebík byl chováním Pergla, kterého na Letné vedl v roce 2005, zaskočený. "Je nám stydno za ubohost českého hráče, který Lea opakovaně rasisticky urážel, protože na něj po sportovní stránce neměl," uvedl Hřebík na webu Sparty. Kapitán pražského týmu Marek Matějovský Perglovo chování odsoudil, sparťané se prý Kweukeho snažili utěšit. "Všichni do jednoho stojíme za Leem. To, co se stalo, je jednoznačně nad rámec všeho, co na hřiště patří. Ostatně sám jsem to Perglovi hned řekl," uvedl Matějovský pro klubový web. "Jeden po druhém jsme pak všichni za Leem šli a vyjádřili mu naši podporu," dodal Matějovský. Pergl podle informací ČTK v angličtině na Kweukeho zakřičel několik nadávek, které prý narážely na hráčovu barvu pleti. Čtyřiadvacetiletý Kamerunec se neudržel a s Perglem si chtěl celou věc vysvětlit, oba fotbalisty museli odtrhnout jejich spoluhráči. Týmy se domluvily, že nedohrají nejen přerušené utkání, ale zruší také plánovanou odvetu, která měla následovat vzápětí. "Zástupci Sparty se dohodli se švýcarskými protějšky na ukončení utkání. Takovéto chování je pro nás naprosto nepřípustné a na trávník v žádném případě nepatří," řekl Kasík. Místo toho sparťané sehráli modelový zápas mezi sebou. Na hřišti se objevil i Kweuke. Čtyřiatřicetiletý obránce Pergl byl na Letné v mládežnických kategoriích a v lize za Spartu hrál v letech 2003 až 2005. Působil také v Blšanech, Drnovicích a Příbrami.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma