Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Petr Čech byl jako druhý brankář uveden do Síně slávy fotbalové Premier League

Petr Čech byl jako druhý brankář uveden do Síně slávy fotbalové Premier League
Petr Čech | zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Bývalý reprezentační brankář Petr Čech byl uveden do Síně slávy fotbalové Premier League. Dlouholetá opora londýnské Chelsea se stala teprve druhým oceněným gólmanem po Dánovi Peteru Schmeichelovi.

„Být v Síni slávy nejlepší ligy světa je velká pocta. To už opravdu něco znamená. Těší mě, že mé výkony v průběhu celé kariéry ocenili sami fanoušci,“ uvedl Čech pro oficiální web Premier League.

Čech uspěl v hlasování fanoušků na druhý pokus, před rokem ještě nominaci neproměnil. Stal se tak 18. fotbalistou v Síni slávy anglické nejvyšší soutěže. Dnes byli oceněni rovněž bývalý stoper Manchesteru United Rio Ferdinand a obránce Arsenalu Tony Adams. Kromě hráčů jsou mezi legendami i trenéři Alex Ferguson s Arsénem Wengerem.

Čtyřicetiletý Čech v anglické lize nastoupil do 443 zápasů a vychytal rekordních 202 čistých kont. Za Chelsea, s níž mimo jiné získal čtyři mistrovské tituly a triumfoval v Lize mistrů, odehrál 11 sezon. Další čtyři ročníky přidal v dresu jiného londýnského celku Arsenalu. Plzeňský rodák ukončil kariéru v roce 2019.

„Jsem hrdý na individuální rekordy, které jsem překonal. Vždycky jsem měl ale větší radost, když to vedlo k týmovým úspěchům a titulům,“ řekl Čech, jehož kariéru zkomplikovalo v roce 2006 vážné zranění hlavy. Od té doby chytal s ochrannou helmou. „Doufám, že si mě lidé budou pamatovat jako někoho, kdo prokazoval nejen stabilní výkony, ale také velké odhodlání,“ doplnil.

Reprezentační rekordman v počtu startů (124) přišel do Chelsea v roce 2004 z francouzského Rennes. V Česku chytal nejvyšší soutěž za Blšany a Spartu. „Vyrůstal jsem v komunistickém Československu, hrát v Anglii pro mě byl sen. Začínal jsem na štěrkových hřištích, kde byly kameny velké pomalu jako golfové míčky. Když se ohlédnu zpět, tak moje kariéra byla úžasná cesta,“ řekl Čech, který naposledy působil jako poradce sportovního a technického úseku v Chelsea, kde před rokem v létě skončil.

Spolu s Čechem se letos do patnáctičlenné nominace do Síně slávy dostali bývalí obránci Tony Adams, Sol Campbell, Ashley Cole, Rio Ferdinand, Gary Neville, John Terry a Nemanja Vidič, záložníci Michael Carrick s Yayou Tourém a útočníci Andy Cole, Jermain Defoe, Les Ferdinand, Robbie Fowler a Michael Owen.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma