Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Piloti F1 v závěru sezony vstoupí v Koreji na neznámou půdu

Piloti F1 v závěru sezony vstoupí v Koreji na neznámou půdu
zdroj: tisková zpráva

V premiérové Velké ceně Koreje udělají o víkendu piloti formule 1 nejen krok do neznáma, ale také další krok k vyřešení tajenky letošního dramatického ročníku mistrovství světa. V neděli bude rozhodovat míra jezdeckého umění, kvalita vozu a sebevědomí, nikoliv znalost trati, která byla dokončena na poslední chvíli. Poté budou do konce šampionátu zbývat už pouze dva závody.

V čele mistrovství světa je pořádný nával. Australan Mark Webber sice vede s 220 body, ale jeho stájový kolega z Red Bullu Sebastian Vettel v minulém závodu v Japonsku vyhrál a je "na koni". Němec má 206 bodů stejně jako na druhém místě bývalý dvojnásobný mistr světa Španěl Fernando Alonso z Ferrari, jemuž se poslední dobou daří. Ve hře o titul je stále ještě britské duo McLarenu Lewis Hamilton (192 bodů) a Jenson Button (189).

Vettel jako jediný z pěti adeptů na titul letos ještě šampionát nevedl, ale protože se za vítězství rozděluje 25 bodů, má v Koreji šanci a podle expertů je favoritem. "V několika posledních závodech jezdil (Vettel) extrémně dobře. Je na dobré cestě opět vyhrát," řekl šéf Red Bullu Christian Horner. Tvrdí, že týmová strategie ale platit nebude. "Mark je na tom také velmi dobře, tři závody před koncem je favoritem na titul," uvedl Horner. Webber byl v Japonsku druhý a Red Bull vede Pohár konstruktérů o 45 bodů.

V Koreji se na okruhu Yeongam málem ani nezávodilo. Ještě před dvěma týdny nebyl dokončen asfaltový povrch a Velké ceně hrozilo zrušení. "Minulý měsíc jsem byl přesvědčen, že se tady nepojede," přiznal promotér formule 1 Bernie Ecclestone. "Ale kontrola dopadla úspěšně a všechno je, pro mě i překvapivě, připraveno," ujistil po prohlídce před deseti dny.

Pro jezdce to znamená jediné: pořádnou dávku adrenalinu. Páteční trénink bude pro všechny prvním seznámením s tratí. "Je to vzrušující pocit," prohlásil Vettel. "Je to nová trať, nikdo z nás tu před tím nejel, takže nikdo nic nemůže říct až po pátečním tréninku," odmítl okruh komentovat.

První sektor trati je rovinatý a bude nejspíš svědčit vozům McLaren a Ferrari. Druhá a třetí klikatá část by však měla vyhovovat monopostům Red Bull. "Udělali jsme nějaká nastavení na autě a testovali to v Suzuce. Myslím, že budeme rychlí," řekl Button. "Podle plánů by měla sedět trať spíše nám," míní šampion z roku 2008 Hamilton, který stejně jako všichni ostatní jezdci piloval trať na simulátoru.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma