Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Plzeň nasbírala 15 bodů a vydělala 280 milionů korun

Plzeň nasbírala 15 bodů a vydělala 280 milionů korun
V Doosan areně ve Štruncových sadech se 16. února 2012 odehrál zápas 2. kola Evropské ligy mezi celky FC Viktoria Plzeň a FC Schalke 04. Na snímku zleva: Václav Procházka, David Limberský a Pavel Horváth. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Plzně se i přes vyřazení z 2. kola Evropské ligy se Schalke 04 přiblížili na dosah českému rekordu v počtu získaných bodů do koeficientu v jedné pohárové sezoně a také zaznamenali největší přínos do klubové pokladny v historii českého fotbalu. Západočeši nasbírali 15 bodů a jen na prémiích od UEFA vydělali v přepočtu zhruba 280 milionů korun.

Největší prémie dosud sklízela Sparta, která v sezonách 1999/2000 a 2000/2002 získala pokaždé téměř čtvrt miliardy. V klubovém koeficientu byla nejúspěšnější Slavia, jíž postup do semifinále Poháru UEFA v roce 1996 vynesl podle dnešních kritérií 15,5 bodu. Hodnota bodů v národním koeficientu, podle kterého se určuje, kolik týmů jednotlivé země mohou vyslat do pohárových soutěží, se liší podle toho, zda se jedná o předkola či hlavní část soutěže. Za výhru v předkolech se připočítává bod, za remízu polovina a v hlavní části se zisky dvojnásobí. K tomu se připisují prémiové body za postup. Plzeň vyhrála všech šest zápasů v předkolech (6 bodů) a ve skupině Ligy mistrů měla jednu výhru a dvě remízy (4 body). Dvě remízy 1:1 se Schalke (počítá se stav v normální hrací době) ve 2. kole Evropské ligy znamenaly další dva body. A za postup do základní skupiny LM dostala čtyři body jako bonus. Srovnání částečně zkresluje fakt, že Slavia při postupu do semifinále tehdejšího Poháru UEFA hrála v každém kole klasickým vyřazovacím stylem a neexistoval herní systém se základními skupinami. Další české kluby letos ve srovnání s Plzní jen paběrkovaly, protože Sparta, Jablonec ani Mladá Boleslav nepřekročily práh předkola. Sparta přispěla do koeficientu třemi body po dvou výhrách nad FK Sarajevo a vítězstvím s Vasluí, Jablonec dvakrát porazil Flamurtari Vlora a remizoval s Alkmaarem (2,5 bodu), Boleslav přispěla jen půlbodem za remízu s AEK Larnaka. Česká republika je nyní podle koeficientu na 19. místě v evropském žebříčku. V příští sezoně tak půjde český mistr stejně jako loni do druhého ze čtyř předkol Ligy mistrů. Druhý tým ligy zamíří do 3. předkola Evropské ligy stejně jako vítěz domácího poháru a třetí tým ligy začne ve 2. předkole EL.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma