Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Plzeň porazila Tiraspol i v domácí odvetě 2:1 a postoupila do play off Ligy mistrů

Plzeň porazila Tiraspol i v domácí odvetě 2:1 a postoupila do play off Ligy mistrů
Plzeň porazila doma Tiraspol 2:1 a postoupila do play off Ligy mistrů | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalisté Plzně postoupili do závěrečného play off Ligy mistrů. Úřadující čeští šampioni v domácí odvetě 3. předkola porazili Tiraspol 2:1 a zopakovali výsledek z úvodního utkání v Moldavsku.

Domácí se v 10. minutě prosadili jako první díky Janu Klimentovi, jeho spoluhráč Tomáš Chorý poté neproměnil penaltu. Z dalšího pokutového kopu na začátku druhého dějství srovnal Rasheed Akanbi. V 61. minutě o výhře Viktorie rozhodl Jhon Mosquera. Krátce před koncem dostal červenou kartu hostující Stefanos Evangelu.

Západočeši získali v přepočtu minimálně 212 milionů korun za účast v play off a jistotu startu nejméně ve skupině Evropské ligy plus několik dalších desítek milionů korun za desetiletý koeficient.

Viktoria se v play off o postup do skupinové fáze Ligy mistrů utká s Karabachem. Ázerbájdžánští šampioni zvítězili v odvetě 3. předkola 3:1 na hřišti Ferencvárose Budapešť, úvodní duel skončil 1:1. Západočeši začnou dvojzápas na hřišti soupeře v Baku 16., nebo 17. srpna. Odveta v Doosan Areně je na programu o týden později.

Plzeňští nastoupili v totožné sestavě a rozestavení 4-4-2 jako před týdnem v Kišiněvě a začali hodně pasivně. Hráči Šeriffu se ale do blízkosti Staňkovy branky dlouho nedostávali.

Hned v 10. minutě domácí z první povedené akce otevřeli skóre. Chorý v šestnáctce sklepl míč pro Klimenta a ten zakončil přízemní ranou. Nejlepší týmový střelec dal čtvrtý soutěžní gól v sezoně.

Západočeši mohli ve 27. minutě zvýšit, ale Chorý faul na sebe nepotrestal a z pokutového kopu těsně minul branku. Nenavázal na předchozí dvě proměněné penalty v tomto ročníku. Z jedné skóroval i v Moldavsku.

Domácí ale Chorého zaváhání příliš nepoznamenalo. Mosquera hlavičkoval o kousek vedle, Kalvach z dálky vypálil nad břevno. Tiraspol, který loni ve skupině Ligy mistrů senzačně zvítězil 2:1 na stadionu Realu Madrid, si navzdory častějšímu držení míče v první půli šance nevytvářel.

Plzni ale nevyšel začátek druhého poločasu. Havel při souboji s Ouattarou uklouzl a zastavil míč rukou, z následné penalty ve 47. minutě vyrovnal Rasheed. Byl to čtvrtý pokutový kop ve dvojzápase, nigerijský útočník uspěl i v domácím duelu.

Viktorii mohl rychle vrátit náskok Kopic, jenže z nadějné pozice trefil obránce a následně nepropálil gólmana Abaloru. Plzeň poté výrazně podržel Staněk dvěma fantastickými zákroky proti dělovce Salifua a hlavičce Ouattary.

Vítězové české ligy odolali tlaku Šeriffu a po hodině hry vstřelili druhou branku. Kalvach z rohu našel nepokrytého Mosqueru a kolumbijský křídelní hráč nezaváhal.

I když nápor hostů zeslábl, dál v ofenzivě hrozili. Staněk vyrazil Tejanův pokus a Rasheedovu dorážku zblokoval Kalvach. Naděje Tiraspolu se ještě více snížily v 85. minutě, kdy byl Evangelu vyloučen po druhé žluté kartě.

Domácí si závěr pohlídali a v letošní kvalifikaci Ligy mistrů i počtvrté zvítězili; ve 2. předkole porazili Helsinky 2:1 venku a 5:0 doma. Plzeňští od příchodu trenéra Bílka loni v květnu výsledkem 2:1 triumfovali už v 15. soutěžním zápase. 

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Viktoria Plzeň - Šeriff Tiraspol 2:1 (1:0)
Branky: 10. Kliment, 61. Mosquera - 47. Rasheed z pen. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Havel, Dedič - Pernambuco, Evangelu, Tejan. ČK: 85. Evangelu. Diváci: 10 770. První zápas: 2:1, postoupila Plzeň.
Sestavy:
Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Sýkora (90. Trusa) - Kopic, Bucha, Kalvach, Mosquera (90. Pilař) - Kliment (59. Holík), Chorý (73. Dedič). Trenér: Bílek.
Tiraspol: Abalora - Guedes, Kiki, Evangelu, Kpozo - Kyabou, Salifu - Pernambuco (46. Tejan), Badolo (69. Botos), Ouattara (80. Julien) - Rasheed. Trenér: Tomas.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma