Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Plzeň remizovala s AC Milán a bude hrát Evropskou ligu

Plzeň remizovala s AC Milán a bude hrát Evropskou ligu
V pražské Synot Tip areně se 6. prosince 2011 odehrál zápas základní skupiny H Ligy mistrů mezi FK Viktoria Plzeň a AC Milán. Na snímku radost hráčů Plzně po vsřeleném gólu. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Plzně se rozloučili s Ligou mistrů domácí remízou 2:2 s AC Milán. Udrželi tak třetí místo ve skupině a v únoru naskočí do vyřazovacích bojů v Evropské lize. Plzni v pražském Edenu nejprve nebylo nic platné, že v prvním poločase světový velkoklub z Milána přehrála. Hned po přestávce se během dvou minut trefili Pato s Robinhem. Plzeňský obránce David Bystroň však stačil minutu před koncem snížit a ve třetí minutě nastavení vyrovnal útočník Michal Ďuriš.

Svěřenci kouče Pavla Vrby, který v úterý večer dostal remízový dárek k 48. narozeninám, v LM skončili s bilancí jedné výhry, dvou remíz a tří porážek. Plzeň si jen na prémiích v Lize mistrů přišla na téměř 280 milionů korun. httpv://www.youtube.com/watch?v=FFoK7lggAo8 "Jsem strašně šťastný, že jsme vydřeli remízu a konečně dali velkoklubu také branku," řekl Vrba. "Pokazili jsme první poločas, do ničeho jsme Milán nepustili, ale měli jsme zachovat větší klid v našich šancích. Druhý poločas nám absolutně nevyšel, dostali jsme laciné góly, ale divákům jsme zase chtěli ukázat náš fotbal. A vyplatilo se nám i riziko, se kterým jsme šli do závěru," radoval se trenér. Vrba si vychutnával i to, jak mu celý stadion po utkání zazpíval přání k narozeninám. "Nevím, kdy se mi povede, aby mi 20 tisíc lidí přálo. Bylo to úžasné. Ale víc dojatý jsem byl možná poté, co jsme úplně na konci vyrovnali. Výsledek je pro nás obrovsky cenný, hodně nás to povzbudí do další práce. Těšíme se na Evropskou ligu, i tam budeme mít ty nejvyšší ambice," řekl Vrba s úsměvem. Podle něj by nic neřešilo, kdyby se Plzeň spokojila se snižující brankou obránce Bystroně v 89. minutě. "Výsledek 0:2 nebo 1:2 by nic neřešil, bylo by to o ničem. Při standardkách chodil do vápna i náš brankář, nakonec se to vyplatilo. Mužstvo ukázalo charakter," pochvaloval si Vrba. Podle něj mohou být Západočeši s premiérou v LM spokojení za jednu výhru a dvě remízy. "Před soutěží jsem říkal, že s pěti body budu spokojený. Mohlo jich být možná víc, možná i méně. Ale hlavně jsem rád za postup do Evropské ligy," dodal plzeňský kouč. Jak byl Vrba po utkání šťastný a nadšený z remízy, kouč AC Milán Massimiliano Allegri zápas hodnotil s takřka brunátným výrazem ve tváři. Jeho hráči jej prý na konci svým přístupem zklamali. "Jsem opravdu hodně zklamaný, ani nebudu říkat, jak moc. Jsem rozzlobený," řekl Allegri. "Začali jsme dobře druhý poločas, ale na konci už hráči nebyli tak pozorní a otevřeli Plzni dveře k vyrovnání. Nebránili jsme dost dobře, Plzeň jen potvrdila, co jsme viděli v prvním utkání. Prostě toho umí dost," řekl Allegri. Hráči Plzně si po utkání užívali oslavy s fanoušky. Radostí zářil také autor vyrovnávací trefy Michal Ďuriš. "Doufám, že životní gól teprve přijde, ale za tenhle jsem samozřejmě velmi rád. Věřil jsem, že bychom mohli vyrovnat. Už předtím tam byla trma vrma, kdy to mohlo skončit gólem," prohlásil hrdina Západočechů. Vydřený bod v závěru byl podle něj odměnou za plzeňské podzimní tažení poháry. "V každém zápase jsme se snažili hrát fotbal, ať to bylo s Barcou nebo s Borisovem. Myslím, že jsme nezklamali. Za stavu 0:2 jsme se oklepali, nesložili zbraně a myslím, že bod je pro nás zasloužený," dodal slovenský útočník.

Na prémiích si Plzeň přišla na 280 milionů

Fotbalisté Plzně si jen na základních prémiích za účast a dosažené výsledky v Lize mistrů přišli téměř na 11,1 milionu eur (asi 280 milionů korun). Do získané sumy se ale nezapočítává podíl na zisku z marketingových práv či příjmů ze vstupného. Celková získaná suma tak bude ještě vyšší. Plzeň získala 2,1 milionu eur už za postup do 4. předkola LM, dalších 3,9 milionu eur za účast v základní skupině prestižní soutěže. Jenom za šest odehraných zápasů proti Barceloně, AC Milán a Borisovu přijde na plzeňský účet 3,300.000 eur. K základnímu bonusu 9,3 milionu eur ale Západočeši přidali další zisky, protože za výhru a dvě remízy ve skupině získali dalších 1,6 milionu. Za třetí místo ve skupině a postup do Evropské ligy vydělali 200.000 eur. Na další peníze si Plzeň může přijít podle toho, jak se jí bude dařit v Evropské lize, kde ale výdělky zdaleka nedosahují těch z Ligy mistrů. Do lukrativní soutěže z českých týmů naposledy před čtyřmi lety nahlédla Slavia, ale nedosáhla na příjmy, jaké jsou ve hře nyní. Pražané si vydělali za jednu výhru a dvě remízy v základní skupině soutěže asi 171 milionů korun, tedy asi o 55 milionů méně, než se dnes vyplácí za pouhou účast. Odhadem kolem 30 milionů slávistům vynesl zisk z prodeje vstupenek a nespecifikovanou sumu pak zisk za prodej televizních práv. Sedmkrát se v základní skupině LM představila Sparta. Na největší peníze si přišla v sezoně 2001/02, kdy inkasovala 248,3 milionu korun. Téměř stejnou sumu inkasovala o dva roky dříve, v ročníku 2003/04 pak vydělala téměř 200 milionů. Sparťané při největších ekonomických "žních" pokaždé postoupili ze základní skupiny a dnes by při takovém počinu získali peněz mnohem víc. Dříve do LM však takové peníze neproudily, situaci zkreslil i pro českou stranu horší kurz švýcarského franku, který dříve UEFA vyplácela. Loni například Sparta v evropských pohárech vydělala asi 95 milionů korun. Za postup do 4. předkola Ligy mistrů, kde vypadla se Žilinou, brala kolem 50 milionů korun. Za vystoupení v Evropské lize, v níž se dostala ze skupiny do play off, pak dalších 45 milionů korun.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma