Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Po Jágrovi má svoji „bankovku“ také další hokejová legenda Dominik Hašek

Po Jágrovi má svoji „bankovku“ také další hokejová legenda Dominik Hašek
Dominik Hašek představil svou ‚bankovku‘ | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek dnes představil pamětní list ve formě bankovky se svou podobiznou a číslem 39, které měl na zádech, když vychytal olympijský triumf v Naganu před 25 lety. Jak uvedl na tiskové konferenci v Síni slávy českého hokeje, chtěl připomenout právě tuto událost, potěšit sběratele, ale zároveň podpořit projekt Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ v Pardubicích.

Pamětní list v podobě bankovky připravila firma Osobnosti století. „Cílem je zavzpomínat na zlatou éru českého hokeje a připomenout výročí 25 let od Nagana, oslovit širokou veřejnost a sběratele a pak je tu samozřejmě ta charitativní část,“ řekl zástupce společnosti Jiří Kuča.

Osmapadesátiletý Hašek už má z minulosti vlastní pamětní medaili či minci, která je součástí cyklu Legendy československého hokeje. Přiznal, že v souvislosti s „bankovkou“ byl zpočátku zdrženlivý. „Když mě oslovili, byl jsem k tomu nápadu trošku skeptický, ale pak jsem si říkal, že máme 25 let od Nagana a nebude špatné něčím takovým připomenout zlatou éru českého hokeje,“ uvedl Hašek.

„Takže jsem souhlasil, sešel se s fotografem Jirkou Kolišem, protože jsem věděl, že právě on bude mít ty nejlepší fotky, které můžeme použít. A pak už vznikla tahle ‚bankovka‘. Vím, že je tady určitý okruh sběratelů, kteří mají o podobné věci zájem. Jsem rád, že jim takto poskytneme něco výjimečného,“ doplnil Hašek.

Chtěl ale také, aby měla celá akce charitativní podtext. „Chtěl jsem, aby určitá část šla na dobrou věc. I když v Pardubicích už nebydlím, narodil jsem se tam a mám tam samozřejmě na klub i město vazby, které přetrvávají. Proto půjde 139 korun z každé prodané ‚bankovky‘ na projekt školy SVÍTÁNÍ,“ vysvětlil Hašek.

Na jedné straně „bankovky“ je napsané jeho jméno a heslo „He saves, he wins“ (On chytá, on vyhrává), Haškova civilní podobizna, fotka v masce, ale i pochodeň s olympijským ohněm. „Na té podobizně je mi přesně padesát,“ prozradil Hašek. Na druhé straně je brankář zachycený při rozkleku v brance, hala Big Hat, kde se hrál v Naganu olympijský turnaj, a fotka z přijetí zlatých hokejistů na Staroměstském náměstí.

Při výrobě byla použita stejná technologie tisku jako u skutečných bankovek, Haškova ‘bankovka’ má i řadu ochranných i jiných prvků, které nejsou na první pohled patrné. „Je tam třeba také ukryto šest mých Vezinových trofejí, které jsou vidět jen pod speciálním světlem,“ řekl jeden z nejlepších gólmanů hokejové historie.

„Vyhrál jsem mnoho různých dalších trofejí, ale žádný jiný brankář nevyhrál šestkrát Vezina Trophy (pro nejlepšího gólmana sezony v NHL), proto jsme se tam rozhodli dát právě tato ocenění, ačkoliv některá pro mě třeba znamenají i víc,“ doplnil Hašek, jenž má zlato a bronz z OH, ale také vyhrál v letech 2002 a 2008 Stanley Cup a získal i mnoho individuálních ocenění včetně Hart Memorial Trophy (1997 a 1998) pro nejužitečnějšího hráče NHL.

„Bankovku“ má jako druhý z českých hokejových velikánů po Jágrovi, který ji představil loni. Jágr se dočkal neobvyklého ocenění u příležitosti padesátin. „Nijak jsme se na tohle téma nehecovali, ale když se potkáme, přijde na to určitě řeč. Jarda teď má ale jiné starosti - potřebují s Kladnem hlavně udržet extraligu, takže bankovka jde asi stranou,“ smál se Hašek. „Jak jsem ale slyšel, tak ta Jardova se velmi dobře prodávala. Věřím, že podobné to bude i s tou mojí.“

Prodej začal dnes v 15 hodin na webu legendary-cards.cz. Varianta se zlatým proužkem stojí 3339 korun, verze se stříbrným proužkem, certifikátem a Haškovým podpisem 6339 korun.

„Stoprocentně si koupím bankovku s pořadovým číslem devět. Bohužel jsem se včera dozvěděl, že bankovka s číslem 39 už je prodaná. Někdo si ji zamluvil dopředu. Schovám si tedy tu s devítkou, kterou jsem měl na dresu v Pardubicích. Ještě si pak pořídím třeba nějakou s koncovým číslem 39, když budu chtít někomu darovat při nějaké mimořádně příležitosti. I když nejsem vyloženě sběratel, tak něco si určitě schovám,“ řekl Hašek.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma