Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Po nevydařeném čtvrtku klesly české kluby v žebříčku UEFA na 18. místo

Po nevydařeném čtvrtku klesly české kluby v žebříčku UEFA na 18. místo
Sparta v utkání s Lyonem promarnila vedení 2:0 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

České fotbalové kluby se po nepovedeném čtvrtečním večeru v pohárech propadly o dvě pozice na 18. místo žebříčku národních koeficientů UEFA. Zároveň se ale bodově mírně přiblížily ke klíčové 15. příčce, která jako poslední znamená pět zástupců na evropské scéně.

Na patnácté Chorvatsko nyní tuzemské týmy ztrácejí 0,3 bodu. V této sezoně se hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

Po minulém kole evropských pohárů figurovaly české kluby na 16. místě, čtvrteční program jim ale výsledkově nevyšel. Sparta v Evropské lize prohrála s Lyonem 3:4 a Slavia v Evropské konferenční lize utrpěla porážku 0:1 v Haifě s Maccabi. Zabodoval pouze Jablonec, který ve stejné soutěži jako červenobílí doma remizoval s Randers 2:2, když o vítězství přišel až v 90. minutě.

Severočeši si za nerozhodný výsledek připsali jeden bod. Za případnou výhru jsou dva body. Zisk se poté do žebříčku dělí počtem zástupců dané země v pohárové sezoně, v českém případě pěti. Jablonec tedy tuzemským klubům ve čtvrtek zapsal 0,2 bodu. Plzeň a Slovácko vypadly v kvalifikaci a do skupiny nepostoupily. Jablonec je překvapivě zatím nejúspěšnějším z českých celků, dosud uhrál pět bodů. Naopak mistrovská Slavia je se ziskem 3,5 bodu až čtvrtá za Spartou a již vyřazenou Plzní.

Jelikož patnácté Chorvatsko zastupuje už jen Dinamo Záhřeb, které prohrálo, ztrácejí na něj tuzemské týmy už jen 0,3 bodu, což je jedno vítězství. Před Česko se však těsně dostaly Řecko a Kypr, které mají k dobru 0,1 bodu, respektive 0,025 bodu.

Jen 0,1 bodu pak ztrácí devatenácté Turecko a necelý bod pak dvacáté Norsko. Boj o elitní patnáctku se po čtvrtku ještě více vyrovnal, mezi 15. a 19. místem se hned pět zemí vměstnalo do rozdílu 0,4 bodu. Dvaadvacáté Dánsko pak ztrácí na patnácté Chorvaty necelé dva body. Čtrnácté Švýcarsko je pro Čechy v nedohlednu, na kontě má o téměř tři body více.

Většina přímých konkurentů v boji o elitní patnáctku má ve hře méně zástupců než Česko, které reprezentují ještě tři celky. Stejně je na tom Turecko. Více týmů má až Dánsko, které zastupují čtyři mužstva.

České týmy po minulé sezoně na elitní patnáctku nedosáhly a v ročníku 2022/23 budou mít po delší době v pohárech jen čtyři zástupce. Tři z nich půjdou do soutěží UEFA z ligy, jeden z domácího poháru. Pouze šampion si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů, zbylou trojici čeká letos vzniklá Evropská konferenční liga.

Čeští fotbalisté zůstali v říjnovém vydání žebříčku reprezentací na 31. místě

Čeští fotbalisté zůstali po říjnových zápasech na 31. místě žebříčku reprezentací FIFA. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého figurují na stejné pozici už třetí měsíc. Pořadí nadále vévodí soupeř českého celku ze světové kvalifikace Belgie, druhá je Brazílie a na třetí příčku poskočila Francie. FIFA zveřejnila nejnovější vydání žebříčku na svém webu.

Český tým se na 31. pozici posunul v srpnu po postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy a nacházel se nejvýše za posledních pět let. V říjnových zápasech připsali Šilhavého svěřenci oproti září 8,45 bodu a umístění udrželi. Na kontě aktuálně mají 1503 bodů.

Národní tým odehrál v tomto měsíci dvě utkání v kvalifikaci mistrovství světa. Reprezentanti nejprve doma remizovali s Walesem 2:2 a poté zvítězili na neutrální půdě v Kazani nad Běloruskem 2:0. V listopadu je čekají poslední dva zápasy v kalendářním roce.

Belgie kraluje žebříčku FIFA od podzimu 2018, druhá Brazílie se k vedoucímu místu přiblížila na rozdíl 12 bodů. K první změně došlo na třetím místě, kam po dvou výhrách a vítězství v druhém vydání Ligy národů poskočila Francie.

Nadcházející soupeř českého celku v listopadovém přípravném utkání Kuvajt zůstal na 142. pozici. Poslední protivník Šilhavého výběru ve světové kvalifikace Estonsko se posunulo o šest míst na 105. příčku. Celkem se v říjnu odehrálo 160 mezistátních reprezentačních zápasů.

Další vydání žebříčku zveřejní FIFA 25. listopadu. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma