Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Podle Bílka rozhodnou kvalifikaci zápasy ve Skotsku a Litvě

Podle Bílka rozhodnou kvalifikaci zápasy ve Skotsku a Litvě
zdroj: tisková zpráva

V trenérovi české fotbalové reprezentace Michalu Bílkovi převládají po kvalifikačních výhrách 1:0 nad Skotskem a 2:0 v Lichtenštejnsku pozitivní pocity.

Kouč národního týmu věří, že pokud zůstane zdravý kapitán Tomáš Rosický a jeho svěřenci dokážou příští rok zopakovat v dalším pokračování evropské kvalifikace stejně odhodlané výkony jako nyní, druhé místo ve skupině a tím i účast v baráži o postup na kontinentální šampionát je nemine. Rozhodující podle něj budou duely ve Skotsku a v Litvě.

Bílek si pochvaloval, jak Češi dokázali zvládnout těžkou situaci, ve které se nacházeli po zářijové porážce v úvodním utkání kvalifikace s Litvou. Potěšil ho hlavně páteční výkon proti Skotsku. "Musíme být spokojení, protože před zápasem se Skotskem jsme byli pod obrovským tlakem. Věděli jsme, že další zaváhání byl mohlo znamenat konec postupových šancí. Těžké utkání jsme zvládli, hráči ho odpracovali přesně podle našich pokynů," řekl Bílek na dnešní tiskové konferenci zhruba hodinu poté, co se vrátil do Prahy z úterního duelu v Lichtenštejnsku.

Na výkonu proti Skotům chce stavět. "Touha po vítězství byla příkladná a tohle je moment, který musíme mít v hlavách. Je nám jasné, že pokud chceme postoupit na Euro, musíme opakovat tyhle výkony," pokračoval.

Češi v uplynulém kvalifikačním dvojzápase získali prvních šest bodů do skupiny I a rázem se dostali díky výhře Španělů ve Skotsku na druhé místo. Podle Bílka ale zdaleka není vyhráno. "Bude to těžké až do konce kvalifikace. Malinko jsme si to zkomplikovali porážkou s Litvou, teď jsme se zase posunuli víc nahoru. Bude záležet, jak zvládneme utkání ve Skotsku a v Litvě. To rozhodne," mínil Bílek.

Věří, že pokud osa českého týmu zůstane zdravá a hráči dokážou zopakovat podobné výkony jako se Skotskem, baráž jim neunikne. "Víme, že naše hra stojí a padá s Tomášem Rosickým. I v těchto dvou zápasech ukázal svoji kvalitu a podílel se na všech třech brankách. Přál bych si, aby ten jeho současný zdravotní stav vydržel do konce kvalifikace a aby mužstvo pracovalo jako se Skotskem. Pak nemám obavy, že bychom se nedostali na druhé místo," dodal Bílek, jehož tým ještě před zimní pauzou čeká listopadový přípravný duel v Dánsku.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma