Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Podle italského vyšetřovatele Torriho v cyklistice dopují všichni

Podle italského vyšetřovatele Torriho v cyklistice dopují všichni
zdroj: tisková zpráva

Vlnu emocí vyvolal italský antidopingový vyšetřovatel Ettore Torri tvrzením, že v cyklistice je používání zakázaných prostředků běžnou věcí a všichni jezdci dopují. Osmasedmdesátiletý odborník proto navrhuje, aby se podpůrné látky zlegalizovaly.

Torri vstoupil do funkce šéfa Italského olympijského výboru přes doping před čtyřmi lety a jeho rukama prošly například spisy z dopingových afér Ivana Bassa, Alessandra Petacchiho či Danila di Luky.

"Nejsem jediný, kdo tvrdí, že všichni cyklisté dopují. Potvrdil mi to každý ze sportovců, které jsem vyslýchal. Čím jsem ve funkci déle, tím víc se divím, jak je doping rozšířen. Navíc se průběžně vyvíjí, vznikají nové látky, které nemohou testy objevit," prohlásil Torri. "Vždycky budou existovat způsoby podávání malých dávek, které testy neodhalí. A v tom jsou (cyklističtí činovníci) velmi šikovní," konstatoval.

Pokud látky vysloveně neohrožují zdraví cyklisty, měly by být podle Torriho povoleny. "Není totiž fér, když přistihneme jednoho cyklistu ze sta. Pokud nebude vyšetřováno i zbylých 99 jezdců, není to fér," upozornil.

V posledních dnech rozvířil vody profesionální cyklistiky pozitivní test trojnásobného vítěze Tour de France Alberta Contadora. Ten se hájil tím, že se mu zakázaný clenbuterol dostal do těla z masa. "Nemůže z toho vinit kontaminované maso, musí to také dokázat," argumentoval Torri.

Zároveň připomněl, že právě Italský olympijský výbor byl první, kdo napadl dlouho nedotknutelný systém španělské cyklistiky. Torri šel především po Alejandru Valverdem a dosáhl toho, že tento španělský jezdec nesměl za účast v rozsáhlé aféře Operación Puerto jezdit na území Itálie.

Torriho výroky se setkaly s velkou kritikou od funkcionářů i samotných cyklistů. "Proč neukáže jmenné seznamy těch hříšníků? Je zkrátka povrchní tvrdit, že všichni dopují, tohle jen poškozuje náš sport. My proti dopingu bojujeme, musí ale dojít k celkové změně smýšlení," prohlásil šéf italského cyklistického svazu Renato di Rocco. "Mohu mluvit jen za sebe, já mám svědomí čisté. Legalizace dopingu by odporovala principu čistoty soutěží," reagoval zase čerstvý vítěz Vuelty Vincenzo Nibali.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma