Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Policie stíhá 20 lidí kvůli korupci ve fotbale, zatkli i Berbra

Policie stíhá 20 lidí kvůli korupci ve fotbale, zatkli i Berbra
Roman Berbr | zdroj: Profimedia

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr byl podle Deníku N zatčen. Kriminalisté zasahovali na několika místech republiky včetně sídla FAČR na pražském Strahově a zahájili trestní stíhání dvacítky osob. Podezřívají je z účasti na korupci a ovlivňování výsledků zápasů, které podle nich řídila organizovaná skupina.

Zadrženo bylo 19 lidí, uvedla v tiskové zprávě státní zástupkyně Daniela Bártíková. Mluvčí FAČR Michal Jurman Berbrovo zatčení na dotaz ČTK nepotvrdil.

"Můžeme potvrdit, že od ranních hodin probíhají procesní úkony útvaru Národního centra proti organizovanému zločinu, jehož součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla asociace na Strahově. FAČR poskytuje v tuto chvíli maximální součinnost všem složkám Policie ČR a čeká na další pokyny a informace," řekl novinářům Jurman.

"Podávání informací má vyhrazeno vrchní státní zastupitelství v Praze a vzhledem k probíhajícímu šetření se FAČR nemůže k celé věci dále vyjadřovat. FAČR má v této chvíli opravdu jen minimum informací v celé věci. Oficiální reakci na nastalou situaci ze strany předsedy FAČR Martina Malíka budeme prezentovat až během pondělí," dodal Jurman.

Podle webu Lidovky.cz policie zasahovala i v Plzni. "Kriminalisté NCOZ dnešního dne provádějí na několika místech České republiky úkony trestního řízení, které souvisí s českým fotbalovým prostředím. Vzhledem k tomu, že podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze, nebudeme věc dále komentovat," uvedl na dotaz ČTK mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté podezřívají 20 osob z toho, že se účastnily ovlivňování výsledků zápasů v nižších soutěžích prostřednictvím rozhodčích. Podle webu Lidovky.cz je jedním z obviněných sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, který dříve působil v Příbrami či Českých Budějovicích. Server uvedl, že stíhání bylo zahájeno také s rozhodčím Petrem Klupákem či Michalem Káníkem, který už figuroval v kauze ovlivňování výsledků v minulosti.

Zatím není jasné, že z čeho přesně kriminalisté podezřívají Berbra. Média místopředsedu FAČR za Čechy dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí.

Případem se zabývá expozitura v Ústí nad Labem a dozoruje ji Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podle kriminalistů ovlivňování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. S 13 osobami zahájili trestní stíhání pro podezření z přijetí úplatku, s třemi pro možné přijetí úplatku ve prospěch organizované skupiny, s třemi pro možnou zpronevěru a podplácení ve prospěch skupiny a s jednou pro zpronevěru, podplácení a přijetí úplatku ve prospěch skupiny.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma