Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Praha poskytne FAČR reklamní plochy k propagaci finále Evropské konferenční ligy

Praha poskytne FAČR reklamní plochy k propagaci finále Evropské konferenční ligy
V pražském Edenu se odehraje finále Evropské konferenční ligy | zdroj: Profimedia

Pražský magistrát poskytne Fotbalové asociaci České republiky (FAČR) více než dvě stovky reklamních ploch k propagaci finále Evropské konferenční ligy. Důvodem je ekonomický přínos akce pro město. Bezplatná výpůjčka bude platit od 25. května do 7. června.

Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Finále se uskuteční 7. června od 21:00 na stadionu Slavie Praha ve vršovickém Edenu. Evropská konferenční liga vznikla jako třetí pohárová soutěž UEFA po Lize mistrů a Evropské lize.

Město poskytne asociaci bezplatně 116 reklamních míst na městském mobiliáři, tedy například na lavičkách. Další stovku ploch bude mít fotbalový svaz k dispozici na sloupech veřejného osvětlení. Magistrát vyjde podle dokumentu zápůjčka ploch na asi 1,3 milionu korun. Zařízení jsou ve správě městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP). Náklady na vytištění plakátů a jejich umístění uhradí FAČR.

Stadion v Edenu má 19 370 míst. Každý z finalistů bude mít pro své fanoušky pět tisíc vstupenek. Do volného prodeje se vyčlenily tři tisícovky lístků. O majitelích rozhodl los. Zbytek kapacity v Edenu využije pro své potřeby UEFA.

Ve finále si o trofej zahraje italská Fiorentina s Antonínem Barákem proti londýnskému West Hamu, za který nastupují bývalí hráči Slavie Vladimír Coufal a Tomáš Souček. Slavií prošel ve své dosavadní kariéře i Barák.

Finále Konferenční ligy v Praze bude řídit španělský rozhodčí Del Cerro Grande

Finále Evropské konferenční ligy povede jako hlavní rozhodčí Španěl Carlos del Cerro Grande. Souboj Manchesteru City s Interem Milán ve finále Ligy mistrů dostal na starosti polský sudí Szymon Marciniak. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) nominaci zveřejnila na svém webu.

Sedmačtyřicetiletý Del Cerro Grande, jenž je mezinárodním arbitrem od roku 2013, bude rozhodovat premiérové pohárové finále v kariéře. V této sezoně odpískal pět zápasů v Lize mistrů a jedno utkání v Konferenční lize.

Del Cerro Grande bude na stadionu v Edenu spolupracovat se španělskými krajany. Na čarách mu budou asistovat Pau Cebrián Devis a Guadalupe Porras Ayuso, Juan Martínez Munuera se ujme role videorozhodčího (VAR).

Marciniaka čeká první finále Ligy mistrů coby hlavního sudího, na loňském světovém šampionátu v Kataru rozhodoval souboj o zlato mezi Argentinou a Francií. Dvaačtyřicetiletý Polák minulý rok v březnu v české lize odřídil pražské derby Slavia - Sparta. Marciniaka 10. června v Istanbulu doplní asistenti Pawel Sokolnicki s Tomaszem Listkiewiczem a Tomasz Kwiatkowski jako VAR.

Finále Evropské ligy mezi FC Sevilla a AS Řím, které se odehraje 31. května v Budapešti, povedou angličtí rozhodčí v čele s hlavním Anthonym Taylorem. Zápas Barcelony s Wolfsburgem ve finále Ligy mistryň bude 3. června v Eindhovenu pískat Cheryl Fosterová z Walesu. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma