Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Přejmenujte se, tlačí na Chicago kvůli "indiánskému" názvu. Nic měnit nebudeme, odmítá klub

Přejmenujte se, tlačí na Chicago kvůli "indiánskému" názvu. Nic měnit nebudeme, odmítá klub
Slavné logo na ledě Chicago Blackhawks | zdroj: Profimedia

Musíte se přejmenovat, váš název je neakceptovatelný. Takovou výtku slyší v posledních letech nejeden slavný americký sportovní klub. Týmy, které svou přezdívkou odkazují na původní obyvatele Ameriky, jsou části veřejnosti trnem v oku – a raději ustupují. O název už přišli fotbaloví Redskins i baseballisté z Clevelandu. Náporu zatím odolává Chicago, které se v NHL názvu vzdát nehodlá.

Kdo by chtěl v lize amerického fotbalu NFL sledovat zápolení Washingtonu Redskins, má od začátku sezony smůlu. V tabulce najde jen Washington Football Club. Slavný tým z hlavního města byl totiž nucen svůj dlouholetý název změnit – indiánský termín 'rudokožci' se odpůrcům nelíbil a majitel se po tlaku rozhodl přistoupit na změnu.

Tím to ale samozřejmě neskončilo. Po Redskins přišla řada na další tým, který v názvu pracuje s tematikou původních obyvatel Ameriky. V prosinci tak přišla další zpráva – v Clevelandu už baseball nebudou hrát Indiáni. Populární tým z MLB hledá nový název, jmenovat se Cleveland Indians je dle vlastníka klubu už v dnešní době neakceptovatelné.

Bylo tak jen otázkou času, než se pozornost progresivistů zaměří i na Chicago – tam hokej velice úspěšně hrají Blackhawks, jejichž ikonické logo patří mezi vůbec nejznámější sportovní emblémy světa. Ale fanoušci si mohou oddechnout – tady se žádná změna nechystá.

"Samozřejmě respektujeme rozhodnutí Clevelandu. My ale zůstáváme oddaní tomu si náš název i značku zachovat," oznámil výkonný ředitel klubu Danny Wirtz. Dle slov vedení chtějí v organizaci nadále svým názvem Černému jestřábovi, vůdci původních obyvatel, skládat poctu.

"Naše jméno i logo připomíná významnou historickou osobnost, jejíž vůdčí schopnosti a život inspirovaly generace původních Američanů, veteránů i veřejnosti," uvedl klub už dříve v tiskové zprávě.

Příznivci úspěšného týmu, který se hned třikrát za posledních deset let radoval ze Stanley Cupu, se tak alespoň prozatím změny obávat nemusejí. S trochou nadsázky se dá říct, že v Chicagu je svět evidentně ještě v pořádku. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma