Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Premier League vyšetřuje Manchester City kvůli porušení finančních pravidel

Premier League vyšetřuje Manchester City kvůli porušení finančních pravidel
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vedení fotbalové Premier League zahájilo vyšetřování Manchesteru City kvůli podezření z porušení finančních pravidel mezi lety 2009 až 2018. Úřadující angličtí šampioni jsou obvinění, že během uvedených let neposkytli kompletní údaje z účetnictví a nesplnili podmínky finanční fair play.

Premier League předá případ nezávislé komisi. „Členové komise budou jmenováni nezávislým předsedou soudního panelu Premier League. Vyšetřování bude neveřejné a do odvolání se k němu nebudeme dále vyjadřovat,“ uvedlo vedení nejvyšší anglické soutěže.

„Citizens“ čelí podezření, že mezi sezonami 2013/14 a 2017/18 nedodrželi podmínky finanční fair play Unie evropských fotbalových asociací. UEFA stanovila pravidla, aby zamezila neúnosnému utrácení velkoklubů a částečně vyvážila jejich příjmy a výdaje. Manchester navíc mohl mezi lety 2015 až 2018 porušit i pravidla Premier League ohledně finanční udržitelnosti.

Obvinění o nejasném účetnictví počínají sezonou 2009/10, která byla prvním kompletním ročníkem po převzetí klubu majiteli ze Spojených arabských emirátů. Od té doby vyhrál Manchester City i díky velkým investicím šestkrát anglickou ligu a další trofeje.

„Vznesená obvinění nás překvapila, zejména vzhledem k tomu, kolik informací a detailních materiálů Premier League poskytujeme. Zapojení nezávislé komise vítáme a věříme, že se tato záležitost brzy vyřeší jednou provždy,“ uvedl Manchester City v prohlášení na webu.

„Citizens“ nečelí podobným obviněním poprvé. V roce 2020 dostali od UEFA dvouletý zákaz účasti v evropských pohárech kvůli porušení finanční fair play. Anglický celek se ale úspěšně odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu a vyvázl jen s pokutou 10 milionů eur.

V případě potvrzení obvinění hrozí Manchesteru finanční postih i trest na sportovním poli. Juventus Turín za falšování účetnictví přišel v italské lize o 15 bodů. Klub se odvolal k nejvyššímu sportovnímu soudu při Italském olympijském výboru. Kvůli možnému porušení finančního fair play ho vyšetřuje i UEFA. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma