Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Při řádění srbských fanoušků v Janově bylo zraněno 20 lidí

Při řádění srbských fanoušků v Janově bylo zraněno 20 lidí
zdroj: tisková zpráva

Po řádění srbských fotbalových fanoušků, kteří způsobili předčasné ukončení kvalifikačního zápasu v italském Janově, zůstalo minimálně dvacet zraněných lidí. Nejhůře dopadl policista, jemuž přímo před obličejem explodovala pyrotechnika. Zranění ve tváři má podle dnešní zprávy policie také jeden Srb.

Srbští fanoušci si svým násilným chováním na stadionu a mimo něj nejprve vynutili zdržení začátku zápasu o 35 minut, a když utkání konečně začalo, musel ho skotský rozhodčí Craig Thomson už po sedmi minutách ukončit. Hostující příznivci roztrhali síť na plotě, která je měla oddělovat od hřiště a od Italů, házeli na trávník a do ostatních sektorů světlice a v hledišti zapalovali ohně a pyrotechniku.

Italská policie dnes uvedla, že 17 nejagresivnějších fanoušků zatkla a zjistila totožnost dalších 140 z nich. Policii se podařilo zadržet i pravděpodobného hlavního organizátora řádění, jenž byl schovaný v kufru autobusu odvážejícího část fanoušků zpět do Srbska. Ačkoli byl na stadionu maskovaný, policisté ho identifikovali podle tetovaných paží.

Srbsku nyní reálně hrozí, že si kvůli svým nedisciplinovaným příznivcům připíše kontumační porážku 0:3. UEFA uvedla, že očekává zprávu delegáta zápasu, a poté rozhodne, zda zahájí disciplinární řízení.

"Celá Evropa viděla tuhle srbskou ostudu. Fanoušci nás navíc obléhali v hotelu celé dva dny," uvedl prezident Srbské fotbalové federace Tomislav Karadžič. "Měli jsme informace, že tihle lidé sem přijedou s úmyslem předčasně ukončit zápas, a informovali jsme o tom italské úřady," dodal.

Italský šéf bezpečnosti Roberto Massucci ovšem tvrdí, že je srbská policie varovala nedostatečně. "Tak nebezpeční fanoušci vůbec neměli do Janova přijet. Vzhledem k našim zkušenostem jsme byli připraveni, ale nikdy bychom neočekávali tak vysoký stupeň agresivity," řekl.

Srbští ultras vedle řádění na stadionu ještě donutili výhružkami vzdát se nominace na zápas brankářskou jedničku Vladimira Stojkoviče. Ten rozzlobil tvrdé jádro svým současným hostováním v Partizanu Bělehrad, ačkoli hrál od mládí za rivala Crvenou Zvezdu. Během páteční kvalifikační porážky 1:3 doma s Estonskem fanoušci pískali při každém jeho kontaktu s míčem, a i když měl chytat také v úterý, nakonec se mezi tyče raději postavil jeho náhradník Željko Brkič.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma