Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Přindiš bere na Světovém poháru stříbrnou medaili, Prskavec vypadl v semifinále

Přindiš bere na Světovém poháru stříbrnou medaili, Prskavec vypadl v semifinále
Prskavec obhájil zlato, Přindiš získal stříbro | zdroj: Jan Homolka

Ve finále prvního světového poháru sezony v Londýně vybojoval kajakář Vít Přindiš čistou jízdou stříbrnou medaili a po medaile stejné hodnoty z ME ve Vídni pokračuje ve skvělých výkonech. Ve finále byl poprvé v sezoně také singlíř Vítězslav Gebas, který dokonce po semifinále vedl, a zajistil si tak místo v českém týmu pro druhou část sezony s vrcholem na mistrovství světa v Deep Creeku.

Singlířky Monika Jančová a Kateřina Hošková skončily na páté a šesté příčce. Čerstvý mistr Evropy kajakář Jiří Prskavec vypadl v úvodním závodě světovém poháru už v semifinále.

Přindiš sliboval před finále na facebooku dramatickou podívanou a svůj slib také dodržel. Čistou jízdou dojel pro první cenný kov pro český tým. Po dojetí do cíle ale přitom Přindiš v medaili příliš nedoufal. "Po dojetí závodu jsem si byl jistý, že můj čas bude stačit na šesté sedmé místo," říká Přindiš. "Je ale pravda, že ve finále kajakářů se musí riskovat a proto se také hodně kazí," dodává stříbrný medailista. Nejrychlejší jízdu v kategorii kajakářů zajel Francouz Boris Neveu.

Prskavec jel v semifinále rychlou jízdu, ale dvouvteřinová penalizace ho odsunula na třináctou příčku a mimo brány finále. Prskavec si je jistý, že se dotyku branky nedopustil a rozhodčí mu ukřivdili. "Kontrolovali jsme video několikrát, ale ťuk jsme nikde nenašli," říká rozhořčeně Prskavec. "Kdybych o tom věděl, možná bych v dolní části tratě zkusil víc riskovat," dodal mladý závodník. Ve finále nestartoval ani dvojnásobný mistr světa Slovinec Peter Kauzer, který si během eskymáckého obratu v semifinále vykloubil rameno.

Dalším českým závodníkem, který se probojoval do elitní desítky je Vítězslav Gebas. Ten v semifinále zajel suverénně nejrychlejší jízdu a ani dvouvteřinová penalizace ho neodsunula z nejvyšší příčky. Ve finále tak startoval z prvního místa, ale kvůli padesátivteřinové penalizaci za minutou branku nakonec skončil desátý. Závod singlířů ovládl domácí David Florence, který na stejném kanále před dvěma lety získal olympijské stříbro v kategorii deblů.

Česká singlířka Monika Jančová se nevyvarovala tří doteků, které jí odsunuly na pátou příčku. Od medaile jí přitom dělila pouhá vteřina. Druhá z českých závodnic Kateřina Hošková kvůli několika podjetým protivodám dojela jako šestá.

Na zítřejším programu je v 11:00 hodin našeho času semifinále ve 14:00 finále v kategoriích K1 ženy a C2 muži. V semifinále se kromě dalších českých závodníků představí olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová, Kateřina Kudějová a deblkanoisté Ondřej Karlovský a Jakub Jáně.

Zdroje:
Český svaz kanoistiky na divokých vodách

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma