Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

První olympijská medaile pro Česko: Ester Ledecká obhájila zlato

První olympijská medaile pro Česko: Ester Ledecká obhájila zlato
Ester Ledecká | zdroj: Profimedia

Ester Ledecká suverénně ovládla kvalifikaci i finále paralelního obřího slalomu na snowboardu a obhájila olympijské zlato z Pchjongčchangu. Česko tak na zimních hrách v Pekingu získalo první medaili.

Ziskem třetího olympijského zlata Ledecká vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného. Čtyřikrát na olympiádě vyhrál atlet Emil Zátopek a českou rekordmankou je se sedmi triumfy legendární gymnastka Věra Čáslavská.

Ledecká ve středisku Čang-ťia-kchou splnila roli největší favoritky závodu. V prvním kole vyřazovacích jízd přešla přes Italku Nadyu Ochnerovou. Ve čtvrtfinále se největší favoritka závodu utkala s Aleksandrou Królovou z Polska, i tu porazila. Pak "přejela" i Nizozemku Michelle Dekkerovou. Všechny soupeřky proti Ledecké na trati chybovaly, pádem Daniely Ulbingové z Rakouska skončila i finálová jízda.

Šestadvacetiletá Ledecká je na olympijských hrách potřetí. Při premiéře v Soči 2014 skončila po problémech se zády sedmá v paralelním obřím slalomu a šestá ve slalomu. O čtyři roky později v Pchjongčchangu už nenašla v paralelním obřím slalomu konkurentku a k tomu získala senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu, které bude v Číně obhajovat za tři dny; 15. února může uspět i ve sjezdu.

profimedia-0660465591 Ester Ledecká má zlato z paralelního obřího slalomu na snowboardu | zdroj: Profimedia

Druhá Češka na startu, osmnáctiletá Zuzana Maděrová, skončila v olympijské kvalifikaci třiadvacátá - mimo šestnáctku postupujících.

Zlatá Ledecká si ve své kombinéze opět připadala jako superhrdinka

Již od roku 2016 závodí snowboardistka a sjezdařka Ester Ledecká ve speciálních kombinézách, které jí navrhuje bratr Jonáš. Když si kombinézu oblékne, stane se komiksovou hrdinkou STR. Součástí kompletního designu je i helma, která vypadá lehce „oprýskaně“.

„Trochu tak možná vypadá. V komiksech tomu říkají ‘battle damaged’. Že to je trochu ostřílený kulkama, trochu poškrábaný a opálený,“ řekla Ledecká po dnešním triumfu v paralelním obřím slalomu na hrách v Pekingu, kde získala třetí olympijské zlato.

Práci svého staršího bratra si vždy pochvaluje. „Bylo úžasné jezdit zase v takovém oblečku, připadala jsem si jako superhrdinka. To mi hrozně pomáhá každou jízdu. Podívám se a vidím, že jsem superhrdinka,“ smála se Ledecká.

profimedia-0660448808 Ester Ledecká obhájila olympijské zlato | zdroj: Profimedia

Podobně mluvila i před čtyřmi lety v Koreji, kde získala dvě zlaté medaile. „Vytvořili jsme kolem mě příběh, že jsem superhrdinka a mám úžasné superschopnosti. Je to skvělý. Ale pořád, kdybych neměla výsledky, asi by tomu nikdo neuvěřil,“ uvedla tehdy.

Na sjezdařské závody má Ledecká pro olympiádu novou bílou kombinézu s liniemi naznačujícími, že je robot. „Jsem s ní hrozně moc spokojená a spousta lidí mi volá a píše, že se jim to líbí. Tak mám radost a taky se v ní dobře cítím,“ pochvalovala si v sezoně. 

Zdroje:
ČTK, ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma