Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

První zápas Čechů bude řídit Angličan Webb

První zápas Čechů bude řídit Angličan Webb
zdroj: tisková zpráva

První zápas českých fotbalistů na mistrovství Evropy proti Rusku bude v pátek řídit anglický rozhodčí Howard Webb. Dnes to oznámila UEFA.

Čtyřicetiletý Webb se do historie zapsal třeba tím, že během jednoho roku jako první rozhodčí pískal finále Ligy mistrů i mistrovství světa. Stalo se to před dvěma lety, kdy nejprve policejní seržant z Rotherhamu rozhodoval duel LM mezi Interem Milán a Bayernem Mnichov a pak na světovém šampionátu v JAR finále mezi Španělskem a Nizozemskem. 

Po světovém finále byl Webb často kritizován za způsob, jakým utkání vedl. Rozdal v něm rekordních 13 žlutých karet a jednu červenou nizozemskému obránci Johnu Heitingovi. Webb pak připustil, že vyloučit měl i dalšího Nizozemce Nigela de Jonga za "karatistický" zákrok proti Xabimu Alonsovi. Po utkání Webb řekl, že finále pro něj bylo "peklem". 

Češi vzpomínají v dobrém

Na evropském šampionátu v roce 2008 Webbovi zase nemohli přijít na jméno polští fanoušci, kteří mu vyhrožovali dokonce smrtí poté, co nařídil penaltu proti jejich týmu v duelu s Rakouskem a zápas nakonec skončil remízou 1:1. 

Češi mají na Webba spíše dobré vzpomínky. V říjnu 2007 pískal jejich duel evropské kvalifikace v Německu, kde tým kouče Karla Brücknera vyhrál senzačně 3:0. O tři roky později byl Webb u jejich přípravného utkání v Dánsku při bezbrankové remíze. 
Na úvodní páteční duel skupiny A mezi Polskem a Řeckem byl delegován španělský arbitr Carlos Velasco Carballo.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma