Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Sáblíková by mohla dodatečně získat olympijský bronz

Sáblíková by mohla dodatečně získat olympijský bronz
zdroj: tisková zpráva

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková by mohla dodatečně dostat olympijský bronz ze závodu na 5000 metrů v roce 2006 v Turíně kvůli dopingu hvězdné Claudie Pechsteinové.

Podle německého listu Die Welt by Mezinárodní olympijský výbor mohl Němce odebrat stříbro a česká rychlobruslařka by se tak ze čtvrtého místa posunula na bronzový stupínek. 

Pechsteinová si v současné době odpykává dvouletý trest za krevní doping při letošním mistrovství světa v Hamaru a vede soudní spor za jeho zrušení. Předseda MOV Jacques Rogge však v rozhovoru pro Die Welt uvedl, že MOV bude zkoumat i její vzdálenější minulost. 

Zvláštní komise, podobná té, která zkoumala dopingové aféry americké firmy Balco, by měla posoudit dřívější testy Pechsteinové. A Rogge prohlásil, že by sedmatřicetiletá Němka mohla přijít i o olympijské medaile. 

Během své kariéry jich nasbírala celkem devět, včetně pěti zlatých. V Turíně byla členkou vítězného družstva a v závodu na 5000 metrů získala stříbro. Kdyby jí ho teď MOV odebral, přišla by Sáblíkové dodatečně bronzová medaile poštou. Podobně byla před časem odměněna Kateřina Neumannová po diskvalifikaci ruských běžkyň v Salt Lake City. 

Sáblíkovou však vyhlídka na medaili ze čtyři roky starého závodu příliš neláká. "Takhle bych medaili určitě nechtěla. Bylo by to celé divné. Něco jiného je vybojovat si ji na dráze," řekla deníku MFDnes. ""Pokud Pechsteinová dopovala, bude to jen spravedlivé," řekl ale její trenér Petr Novák. 

Šéf Antidopingového úřadu Jan Chlumský potvrdil, že Pechsteinová může o stříbro z Turína přijít. Věda za čtyři roky pokročila a z tehdy odebraných vzorků se toho dá vyčíst víc. Promlčecí doba je osm let.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma